JMO'dan öğrencilere deprem konferansı

Jeoloji Mühendisleri Odası(JMO) Adana Şubesi, Özel Akdeniz Koleji öğrencilerine depremin oluşumu, deprem öncesi, anında ve sonrasında alınacak önlemlerle ilgili konferans verdi.

Konferansa konuşmacı olarak JMO Adana Şube Afet Komisyon Üyeleri Hakkı Büyükmertoğlu ile Emre Büyüközer katıldı.

DEPREM, BİR DOĞA OLAYIDIR

Çok sayıda öğrencinin hazır bulunduğu salonda konferansın açılış konuşmasını yapan JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet TATAR, “Konferanslar düzenlemedeki amacımız; öğrencilere deprem bilincini aşılamaktır. Kentimiz genelinde afet bilincinin geliştirilmesine yönelik olarak, ilimizdeki ilköğretim, orta öğretim ve lise öğrencilerine ‘deprem ve korunma yöntemlerini’ aktarmayı sürdürmekteyiz. Çünkü biliyoruz ki afet zararlarının azaltılmasında sürdürülebilir gelişmenin sağlanması için tek olgu eğitimdir. Depremin, yağmurun yağması, gökkuşağının çıkması, dolu yağması ve sis oluşması kadar doğal bir ‘doğa olayı’ olduğu bilinmelidir. Depremin yol açabileceği zararların ne olduğunu, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında ne gibi önlemlerin alınabileceğini düzenli olarak siz öğrencilerimize aktarmayı sürdüreceğiz” dedi.

 

DEPREMDEN KORUNMAYI ANLATMAK JMO’NUN GÖREVLERİNDENDİR

Jeoloji Mühendisleri Odası ve jeoloji mesleğinin tanımı ve yaptığı işler hakkında da bilgi aktaran Dr. Tatar, “Jeoloji, yeryuvarının geçmişini, onun kayaç, toprak ve sudan oluşan bileşimini ve evrimini inceleyen bir bilim dalıdır.  Yerin yapısal özeliklerini, yerkabuğunun gelişimini ve onun kayaç, toprak ve sudan oluşan bileşimini ve geçmişten günümüze değin ortamsal değişimleri de gözeterek doğal süreçlerini, yerin fiziki doğasını ve tarihçesini incelemektedir. Edindiğimiz bilgileri siz değerli öğrencilerimize aktarmayı görev bilip, aktarmayı sürdüreceğiz. Mesleğimizin sorumluluk alanını oluşturan yeryuvarının fiziki doğası içerisinde ‘DEPREM’,  en önemli olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Halkımızın kademeli olarak deprem konusunda eğitilmesi, afet bilincinin oluşturulması ve afete hazır bir toplum olması Jeoloji Mühendisleri Odası’nın amaçları arasındadır” diye konuştu.

DOĞA OLAYLARININ AFETE DÖNÜŞMEMESİ HEPİMİZİN ELİNDE

Dünyada Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülke maalesef deprem gerçeği ile yüz yüze kalmaktadır. Afet riskinin azaltılmasında, yaşanılan olaylardan öğrenilen derslerle ilgili bilgilerin paylaşımı ve genç kuşaklara bu bilincin aktarılması önem kazanmaktadır. Bu nedenle doğa olaylarının afete dönüşmemesi için, idarecilere, kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına ve üniversitelere görevler düşmektedir. Bilginin paylaşımı ve eğitimin ilköğretim seviyesinden başlayarak verilmesi ve bu eğitimlerin sürdürülebilir olması birçok afetle yüz yüze kalmak zorunda olan ülkemiz için kaçınılmaz olmaktadır. Depremler sonucunda ortaya çıkan zararın şiddeti, depreme maruz kalan toplumun eğitim seviyesini yansıtır” diye ifade etti.

JMO Adana Şube Afet Komisyon Başkanı Hakkı Büyükmertoğlu, hazırlamış olduğu görsel sunum ile deprem oluşumunu, öncesi, anında ve sonrasında nasıl önlemler alınacağı konusunda konferans verdi. Konferansın ardından Özel Akdeniz Koleji yöneticileri konuşmacılara çiçek vererek teşekkür etti.