Kabızlıkla başa çıkmanın yolları?

Diyetisyen Pelin Altunsoy, kabızlığın sindirim sistemini etkileyen önemli bir sağlık problemi olduğunu belirterek, kabızlığın yetersiz sıvı alımının yanı sıra kötü beslenmeden kaynaklandığını söyledi. Altunsoy, kabızlıktan kurtulmak için, ''Stresi hayatınızdan uzaklaştırın, spor yapmayı unutmayın'' tavsiyesinde bulundu.

Diyetisyen Pelin Altunsoy, kabızlığın sindirim sistemini etkileyen önemli bir sağlık problemi olduğunu belirterek, kabızlığın yetersiz sıvı alımının yanı sıra kötü beslenmeden kaynaklandığını söyledi . Altunsoy, kabızlıktan kurtulmak için, ‘’Stresi hayatınızdan uzaklaştırın, spor yapmayı unutmayın’’ tavsiyesinde bulundu.

Altunsoy, kabızlığın, genel popülasyonda sindirim sistemini etkileyen bir sağlık problemi olduğunu söyledi. Günde üç ile üç günde bir arasında değişen dışkılama sayısının normal kabul edildiğini belirten Altunsoy, ‘’Genel olarak haftada iki veya daha az sayıda dışkılama alışkanlığı kabızlık olarak tarif edilmekle birlikte yalnız başına sayı yeterli bir kriter değildir. Genellikle kişinin bağırsak fonksiyonlarında anormallik hissetmesidir ve az sayıda dışkılamayla birlikte hastalar alt karın bölgesinde rahatsızlık, gerginlik ve şişkinlik olarak tarif ederler. Dışkılama sırasında aşırı derecede ıkınmayla hemoroid (basur) riskiyle karşılaşılabiliyor’’ dedi.

Kabızlık neden görülür?

Altunsoy, kabızlığın yetersiz sıvı alımı, kötü beslenme alışkanlıkları (Çok düşük kalorili beslenme, protein ağırlıklı beslenme, düzensiz beslenme zamanları, sık hamur işleri tüketimi vb.), yetersiz lif (posa) alımı, egzersiz yapılmaması, stres, tansiyon, demir eksikliği, uzun süre yolculuk yapılması, hamilelik, bağırsak hareketlerinin kendi isteğiyle engellenmesi, bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı, kanser vb.), ilaçların yan etkilerinden dolayı görülebileceğini bildirdi.

Kabızlıktan kaçınmanın yolları nelerdir?

Kabızlığın diyet tedavisinde kişiye posası yüksek diyetler uygulandığını anlatan Altunsoy. Kişiye günlük 25-30 gr posa alımı önerildiğini ifade etti. Altunsoy, şöyle devam etti:

‘’ Kepekli ekmek, tahıl, kurubaklagil tüketimi sık olmalıdır. (Haftada 2 kez bakliyat tüketilmelidir.)Yetişkin bireyler günlük olarak 6-11 porsiyon tahıl, 5-9 porsiyon meyve, sebze tüketimi yapmalıdır. Özellikle kabız olan kişiler çözünmez posayı tercih etmelidir. Çünkü, dışkıya yumuşaklık ve hacim kazandırarak, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Kaynakları: Tam buğday unundan yapılmış ürünler, buğday ve mısır kepeği, meyve kabukları ve kök sebzeler (Karnabahar, yeşil fasülye gibi birçok sebze) çözünmez posa içermektedir. Sebzeler bol tüketilmelidir. (Taze fasülye, bamya, enginar, patlıcan, kabak, ıspanak salatalık vb.) (Salata, yeşillik tüketilebilir. Hatta üzerine zeytinyağı gezdirilmesi bağırsakları daha da yumuşatmayı destekleyici olacaktır.) Aynı zamanda kuru meyve tüketilmelidir. (Kayısı, incir, erik vb.)

*Yağlı tohumlar da tüketilmelidir. (Ceviz, fındık, badem, keten tohumu vb.)

*Günde 1.5-2 litre (8-10 su bardağı) su tüketilmelidir. Hatta kişinin kilogram başına 30 ml sıvı alması daha idealdir.

*Probiyotik yoğurt ve kefir tüketilebilir. Çünkü, bağırsaklarda sindirime yardımcı olan zararlı bakteriler yanı sıra yararlı bakterilerde bulunmaktadır.

*Sindirimi rahatlatacak bitki çayları tüketilebilir. (Yeşil çay, anason, rezene gibi)

*Düzenli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. (Yiyeceklerin iyi çiğnenmesi, yavaş tüketilmesi, öğün atlanmaması gibi) Düzenli yemek yemek bağırsak hareketlerinin de düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

*Mutlaka bir fiziksel aktivite yapılmalıdır.

*Doktorunuzun ve diyetisyeninizin tavsiyesi üzerine probiyotik veya laksatif kullanılabilir.

*Sigara ve alkol tüketilmemeli. Bağırsak hareketlerini negatif yönde etkilemektedir.

*Her gün aynı saat dışkılama alışkanlığı kazanılmalıdır ve dışkılama ertelenmemelidir.

*Stresi olabildiğinizce hayatınızdan uzaklaştırmalı, kendinizi motive edecek farklı şeylere yönelmelisiniz. (Spor, dans, kitap okuma gibi)

Kabızlık için tarif:

*Kahvaltıdan 20-30 dakika önce karışımı 1 tatlı kaşığı kadar alın. Üzerine de iki bardak ılık su tüketin.

Tarif:

1 kuru incir

4 kuru erik

3 kuru kayısı

1 çay bardağı su

1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Kuru meyveleri kaynattıktan sonra zeytinyağı ve keten tohumuyla birlikte robottan geçirin, marmelat haline getirin.