Kabuğu kendisinden pahalı

Narenciye üretiminin yoğun olarak yapıldığı Kozan ilçesi başta olmak üzere Adana'nın birçok ilçesinde bu yıl portakal fiyatları üreticiyi adeta üzdü. Umduğunu bulamayan üretici ise umudunu portakal kabuğuna bağladı.

Bahçede kilosu 50 kuruştan zor alıcı bulan portakalın kurutulmuş kabuğunun fiyatı 2 lira 50 kuruştan satılıyor. Gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde hammadde olarak kullanılan portakalın kabuğu yurt içi ve dışında alıcı bulunca üretici bu yolu seçme kararı aldı. Almanya, Fransa, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç edilen portakal kabuğu yeni iş sektörü olarak göze çarpıyor. Kozan'da kurutulan kabuklar İç Anadolu'da işleniyor.


DEVLET DESTEKLEMELİ


Kozan ve yöresinde 150 bin ton yıllık satış pazarı olan portakal kabuğundan gelir elde eden aileler, özellikle yere düşerek çürümeye yüz tutmuş portakalları da toplayarak geçim kaynağını temin ediyorlar. Güneşte 3 günde kuruyan portakal kabuğunu satarak geçimlerini temin eden aileler, ‘Yanımızda yevmiye ile çalışan insanlar ile artık para kazanıyoruz. Devlet bu konuda bizleri desteklemelidir' dediler.