Kadavradan organ naklinde Avrupa'nın gerisindeyiz

Organ Bağış Haftası nedeniyle uzmanların yaptığı açıklamalarda çarpıcı veriler ortaya çıkıyor. Türkiye genelinde çeşitli nedenlerle 24.797 hasta organ beklerken Böbrek Nakli bekleyenlerin sayısı 21.550, Karaciğer Nakli bekleyenlerin sayısı ise 2051. Bu sayıların devamını ise farklı organ bağışı bekleyen hastalar takip ediyor.

 

İşaret eden Demir, Kadavradan nakillerde Avrupa standartlarının yüzde 75 olduğunu bu rakamın Türkiye’de yüzde 25’lerde kaldığına değindi.

Prof. Dr. Demir, şunları kaydetti: 
"26 bine yakın karaciğer, böbrek, kornea gibi bekleme listesinde olan hastalar var Türkiye’de. Hastalara organ bulunduğu zaman merkezi sistemde Sağlık Bakanlığı görüyor. Onlar bize liste gönderiyor hangisine uyumluysa hangisinin puanı yüksekse 1 böbrek için 6 ya da 7 hasta çağırıyoruz, eğer 2 böbrek çıkmışsa 10 ya da 15 hasta çağırıp hazırlıyoruz. Sıralamaya göre 1’den başlayıp uygun olana takıyoruz. Zaten bu uygun olmama sıralama ve puanı tamamen Sağlık Bakanlığı belirliyor, şu an Türkiye’de oldukça iyi bir sistem var." 

Kadavradan ve canlıdan nakil oranlarının farklı olduğunu söyledi. Avrupa’da karaciğer naklinin kadavradan daha çok sayı da yapıldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ülkü, Adana ve Bölgesinde 194, Türkiye genelinde ise 2081 kişinin Karaciğer Nakli beklediğine dikkati çekti.

Bu arada Böbrek ve Karaciğer Nakli bekleyen hastaların yanı sıra Türkiye genelinde 915 hasta Kalp, 282 hasta Pankreas, 60 hasta Kol, 59 hasta Akciğer, 14 hasta Bacak, 5 hasta İnce Bağırsak, 3 hasta Kalp Kapağı, 1 Hasta ise Yüz ve Saç Deri Nakli bekliyor. Ayrıca Adana ve Bölgesinde 3536 hasta Böbrek, 194 hasta Karaciğer, 30 hasta Kalp, 7 hasta Pankreas Nakli bekliyor.