Kadın çiftçilere 'Soğuk Tutucu Muhafaza Çantası'

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kadın çiftçilere, köy şartlarında ürettikleri peynir, tereyağı, kaymak vb. ürünlerinin, soğuk zincir kırılmadan pazara ulaştırılmasını sağlayacak, Soğuk Tutucu Muhafaza Çantası ve peynir yapımında kullanılmak üzere Peynir (cendere) bezi dağıttı.

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kadın çiftçilere, köy şartlarında ürettikleri peynir, tereyağı, kaymak vb. ürünlerinin, soğuk zincir kırılmadan pazara ulaştırılmasını sağlayacak, Soğuk Tutucu Muhafaza Çantası ve peynir yapımında kullanılmak üzere Peynir (cendere) bezi dağıttı.

Adana’da kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçileri  bilinçlendirmeyi, doğru üretim ve pazarlama yapmalarını amaçlayan “Tarımda Genç Kadınlar Güçleniyor Programı” kapsamında, Saimbeyli ve Feke ilçelerindeki kadın çiftçilere yönelik “Süt ve Süt Üretiminde Doğru Üretim, Süt Hijyeni, Hayvanlardan İnsanlara Geçen Zoonoz Hastalıkları ve Soğuk Zincirin Korunarak Pazarlanması” konularında eğitimler verildi. Bu eğitimler sonucunda Saimbeyli ilçesinde 53, Feke ilçesinde 26 kadın çiftçi sertifika almaya hak kazandı.

 Feke ve Saimbeyli ilçelerinde düzenlenen sertifika törenlerinde konuşan Tarım İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’nın zor coğrafik şartlara sahip kırsal alanlarında Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

 “Saimbeyli ilçemizde yaklaşık 69.400 küçükbaş, 5.900 adet ise büyükbaş hayvan varlığı bulunmakta. Feke İlçesinde ise 51.400 küçükbaş, 13.500 adet büyükbaş hayvan varlığı mevcut. Kırsal alandaki bu hayvanlardan elde edilen sütün bir kısmı süt toplayıcılarına satılmakta, bir kısmı da kadınlarımız tarafından ev koşullarında peynir ve tereyağı gibi ürünlere dönüştürülmekte. Bu ürünler de ilçe pazarlarında üretici ile buluşmakta.”

 Tekin, hayvanlardan elde edilen sütü emeğe dönüştüren kadınların öncelikle eğitim verilerek yaptıkları işte bilinçlendirildiklerini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

 -ÜRÜNLERİ BOZULMAYACAK-

 “Değerli katılımcılarımız, bu sertifikalara sahip kadınlarımız, aynı zamanda Bakanlığımızın uygulamakta olduğu ve 30.000 TL hibe verdiği Genç Çiftçi projelerine başvurmaları halinde artı beş puan kazanacaklardır. Böylece kadınlarımızın hayal ettikleri projelerini hayata geçirmelerinde yardımcı olmuş olmanın gururunu da beraberce yaşamış olacağız.

Bizler bu proje ile kadınlarımıza sadece sertifika vermekle kalmadık, köy şartlarında ürettikleri peynir, tereyağı, kaymak vb. ürünlerinin, soğuk zincir kırılmadan pazara ulaştırılmasını sağlayacak, Soğuk Tutucu Muhafaza Çantası ve peynir yapımında kullanılmak üzere Peynir (cendere) bezi verdik. Böylece kadınlarımız bir nevi termos görevi gören bu çantalar ile ürünlerini yazın sıcağında bozulmadan, gayet hijyenik şartlarda pazara getirerek satış yapabilecekler. Bu sayede Gıda Hijyen Yönetmeliğine, Türk Gıda Kodeksinin Gıdaların Taşınması ve Depolanması tebliğlerine uygun yani olması gerektiği gibi sağlıklı Süt ve Süt Ürünlerini, tüketicilere ulaştıracaklar.’’