Kadir Aydın, Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü'ne aday

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Teknokent'in Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü'ne aday oldu.

Prof. Dr. Kadir Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü’ne ataması durumunda, Osmaniye’de üniversite-sanayi işbirliğini geliştireceğini söyledi.

Aydın, bu kapsamda,  üniversite öncülüğünde Osmaniye OSB içerisinde OSB Yönetimi, Osmaniye Belediyesi, Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası ve yerel Sanayicilerin de ortak olduğu Osmaniye TGB kuracaklarını bildirdi.

Prof. Dr. Kadir Aydın ile gerçekleştirdiğimiz röportaj şöyle:

Sizi rektör adayı olmaya sevk eden temel nedenleri söyler misiniz?

Prof. Dr. Kadir Aydın: Ülkemize iç ve dış güçlerce yapılan amansız saldırılar nedeniyle ikinci bir Kurtuluş Savaşı verilmektedir. Ülkemizin bekası için sürdürülen bu mücadeleye daha fazla katkı koymak. b) Ülkemizde bellirli konularda uzmanlaşmış butik Üniversitelerin oluşturulması hayalim. c) Bugüne kadar oluşmuş bilgi birikimim ve deneyimimle hangi göreve getirildim ise karşılıksız olarak sürdürdüğüm bu görevlerin tümünü alnımın akı ve üstün başarı ile tamamlamam.

Korkut Ata Üniversitesi Başvuru yaptığınız üniversite ile ilgili olarak öngördüğünüz proje veya tasarılar neler?

Prof. Dr. Kadir Aydın: Üniversiteyi sanayi ile buluşturacağım. 699 hektarlık alanda kurulu bulunan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde (Osmaniye OSB) 113 tesiste yaklaşık 10.000 kişi isdihdam edilmektedir. Metal, tekstil, kimya, gıda ve plastik sektörünün öncü olduğu Osmaniye OSB'deki firmalara yeterli öğretim üyesi kadrosunun olmaması nedeniyle Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden beklenen destek sağlanamamıştır. Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek ve güçlendirmek için Üniversite öncülünde Osmaniye OSB içerisinde OSB Yönetimi, Osmaniye Belediyesi, Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası ve yerel Sanayicilerin de ortak olduğu Osmaniye TGB kurulacaktır.

Üniversitenin kampus alanının büyütülmesi için çalışmalar yapacakmısınız?

Prof. Dr. Kadir Aydın: Elbette yapacağız. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi 659,3 dönümü Hazineye ait olmak üzere, toplam 788,5 dönüm alana sahip. Bu alan tüm sosyal donatılarıyla butik bir Üniversite kampusu için dahi yeterli değil. Kampus alanı çevresinde hazineye ait herhangi bir arazi bulunmuyor. Kampus alanı çevresindeki vatandaşlara ait araziler ise Maliye tarafından kamulaştırma ödeneği tahsisi yapılmaması nedeniyle kamulaştırılamamaktadır. Üniversitenin öncülüğünde bölge planında yapılacak revizyonlar ve vatandaşların da ikna edilmesi suretiyle bu arazilerin Üniversite ile ortak kullanımı sağlanacaktır.’

Atanmanız durumunda rektörlük göreviyle ilgili misyonunuz ne olacak?

Prof. Dr. Kadir Aydın:  Ülkemizin temel değerlerine bağlı, özgüven sahibi, sürekli gelişimi hedefleyen liderlik ruhuna sahip nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, personelin memnuniyet düzeyini artırmak, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayım ve danışmanlık hizmetleriyle bulunduğu şehre, bölgeye ve ülkemize hizmet etmek.

ATAMA YAPILACAK

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 18 üniversitede aday belirleme seçimlerinin ertelenmesi nedeniyle yapılmayan rektörlük atamalarının, 676 sayılı Kanun Hükümünde Kararname (KHK) uyarınca yapılması bekleniyor.

Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 11 Mayıs 2016 tarihli toplantısında, 18 üniversitede 26-28 Temmuz'da rektör adaylarını belirleme seçiminin yapılması kararlaştırıldı ancak FETÖ'nün darbe girişimi sonrası seçim ertelenmişti.

Resmi Gazete'de 29 Ekim'de yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile de devlet üniversitelerine rektör atamalarına ilişkin yeni düzenleme getirilmişti.

KHK ile yapılan rektör atamalarına ilişkin düzenlemeyle devlet üniversitelerinde rektör, YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanması kararlaştırılmıştı.

Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve YÖK tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak.

Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek ancak aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamayacak. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil edecek.

Bu kapsamda rektör atanması yapılacak üniversiteler şöyle:

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Siirt Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi.