Kano ve Kürekte Olimpiyatlara Hazırlama Merkezi açıldı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Seyhan Baraj Gölü Kano ve Kürek Tesisleri'nin “Türkiye Olimpiyatlara Hazırlama Merkezi” (TOHM) açıldı.

AK Parti Adana Milletvekili, Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı  Prof. Dr. Necdet Ünüvar,  toplum olarak nüfusun yüzde 10’unun düzenli spor yaptığını, sporu konuşmayı ve izlemenin sevildiğini, ancak spor yapmaya önem verilmediğini söyledi.

 

Ünüvar, Adana tarihinde ilk kez Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Seyhan Baraj Gölü Kano ve Kürek Tesisleri’nin “Türkiye Olimpiyatlara Hazırlama Merkezi” nin (TOHM) açılış törenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından sinevizyon gösterisiyle kano ve kürek sporu tanıtıldı. Adana Folklor Araştırma, Geliştirme Gençlik Kulübü Derneği üyeleri halkoyunu gösterisi sundu. Ünüvar, yaptığı  konuşmada, Tıp Doktoru olmasına rağmen, düzenli spor yapamadığını, fırsat buldukça yürüme ve yüzmeye zaman ayırdığını kaydetti.

 

Ülke genelinde futbol, basketbol, voleybol ve yüzme gibi sporların konuşulduğunu, vatandaşların kano ve kürek konuşmadıklarına dikkati çeken Ünüvar, şöyle devam etti:

 

“Toplum olarak nüfusun yüzde 10’u düzenli spor yapıyor. Sporu konuşmayı ve seyretmeyi biliriz. Spor yapmaya önem vermeyiz. Toplumda ne kadar fazla insan spor yaparsa, o kadar lisanslı ve performans sporcusu kazanılır. Bugün Adana’da çok anlamlı bir spor merkezi açılıyor. Kentimizde açılan merkez sayesinde kano ve kürek sporunun tanınması, yaygınlaşması ve sevilmesi sağlanacak. Daha önceleri televizyonlarda izlediğimiz kano ve küreği bundan böyle yerinde izleme fırsatı bulacağız. Ayrıca, kano ve kürekte marka olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)  ve Fenerbahçe  gibi kulüplerin yanı sıra Çukurova Üniversitesi Spor Kulübü’nün de adını duyacağız. Adana su zengini bir kent.  Denize 162 kilometre kıyısı bulunan Adana’nın, ayrıca Avrupa ülkelerinde bile eşine az rastlanan Seyhan Baraj Gölü’ne sahip olması, kano ve kürek merkezinin seçiminin doğru olduğunu kanıtlamaktadır. Emeği geçenleri kutluyorum.”

 

- “MERKEZ SAYESİNDE ULUSLAR ARASI ARENADA DAHA ÇOK MADALYA KAZANACAĞIZ”-

 

Kano Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Sami Mengütay, Adana’da Seyhan Baraj Gölü’nün kano ve kürek için ideal bir mekan olduğunu ve merkez seçilmesinin isabetli olduğunu söyledi.

 

Federasyonun 2002 yılında kurulduğunu, ancak 6-7 yıldır tam kapasite ile çalıştıklarını ifade eden Mengütay, şunları kaydetti:

 

“Adana Seyhan Baraj Gölü,  bizlerinde ilk kez madalya kazandığı Akdeniz Oyunları’nda herkesin dikkatini çekti. Buranın merkez seçilmesi çok doğru bir karar. Çünkü, merkezin Çukurova Üniversitesi bünyesinde bulunması, ulaşım, beslenme, antrenman, konaklamanın aynı tesislerde yapılması başarıyı artıracaktır. Sporcu, antrenörün yanı sıra Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü ve Fizyoloji Anabilim Dalı  Başkanı Prof. Dr. Sadi Kurdak gibi bir bilim adamının bulunması büyük fırsattır. Bilimsel olarak da desteklenen merkezin bu duruma getirilmesinde emeği ve hizmeti geçen ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi’ye teşekkür ederim.”

 

-REKTÖR PROF. DR. KİBAR: “MERKEZDE NİTELİKLİ SPORCULAR YETİŞECEK”

 

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, törende yaptığı konuşmada, merkezde yetenekli ve nitelikli sporcuların  yetişeceğini belirtti.

 

Sporculara her alanda lojistik destek vereceklerinin altını çizen Prof. Dr. Kibar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“ÇÜ bünyesinde oluşturulan merkez nedeniyle sorumluluğumuz arttı. Sporcular antrenmanın yanı sıra yemek, ulaşım, beslenme gibi tüm gereksinimlerini Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile koordineli olarak bizler karşılayacağız. Şu anda 24 sporcu bu olanaklardan yararlanıyor. Sporcuların performansı, sağlığı, dereceleri yakından izlenecek. İnanıyorum ki bu çağdaş tesisler sayesinde kano ve kürekte uluslararası madalya sayımız artacaktır.Ortak hedefimiz, sağlıklı, başarılı ve kendine güveni olan gençlik yetiştirmektir. Burası dünyanın sayılı merkezlerden birisi olacaktır.”

 

 

-VALİ YARDIMCISI YILMAZ: SPORUN YARATTIĞI FARKINDALIK YENİ YENİ ANLAŞILIYOR”-

 

Adana Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Vali Hüseyin Avni Coş’un çok arzu etmesine rağmen yoğun programı nedeniyle törene gelemediğini belirterek, merkezin kente önemli katkısının olacağını ifade etti.

 

Sporun, ülkelerin tanıtımındaki rolüne değinen Yılmaz, “Eski dönemlere oranla son yıllarda sportif başarılarımız arttı. Çağdaş tesisler yapıldı. Şu anda açılışını yapacağımız merkez, Avrupa’ya örnek gösterilecektir. Ülkelerin tanıtımında sporun önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Merkez sayesinde hem Adana’nın hem de ülkenin tanıtımının gerçekleşeceğine inanıyorum. Emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu.

 

-“ALBANO PARKUR ADANA’YI ÇEKİM MERKEZİ YAPACAK”-

 

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, Akdeniz Oyunları’nda kano ve kürekte yabancı  antrenör ve kafile başkanlarının “Seyhan Baraj Gölü” ve “Albano Kano ve Kürek Parkuru”na hayran kaldıklarını anımsattı.

 

Merkezde sporcuların bilimsel olarak uluslararası müsabakalara hazırlanacaklarını belirten Hadi, şunları söyledi:

 

“Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü Türkiye genelinde yaptığı  araştırmada, Avrupa’da bile eşine az rastlanan Seyhan Baraj Gölü’nün durgun ve berrak suyu, rüzgarı, hava koşulları kano ve kürek için ideal olan kentimizi ‘Türkiye Olimpik Hareket Merkezi’ seçtiler.  Kano Başantrenörü Tolga Çelik ile Kürek Başantrenörü Harun Tosun gözetiminde Türkiye genelinde okullar taranarak kano ve kürekte yetenekli 600 öğrenci periyodik aralıklarla yatılı olarak Adana’da eğitim görecekler. 2 Kasım 2013 tarihinden bu yana çalışmaları başlattık. İlk etapta, büyük çoğunluğu Adana ve çevre illerden 24 öğrenci merkezde, 2016 Brezilya ile 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na hazırlanacak.”

 

-“ADANA TARİHİNDE BİR İLK YAŞANIYOR”-

 

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un direktifleri ve desteğiyle Adana spor tarihinde ilk kez kano ve kürekte Türkiye genelinde merkez olduğunun altını çizen Hadi, “Türkiye’de ilk kez Seyhan Baraj Gölü’nde gerçekleştirilen ‘Albano Sistem Kano ve Kürek Parkuru’ Uluslararası federasyon tarafından akredite edildi. Bundan böyle uluslararası yarışma takvimine alınan kentimizde kano ve kürekte uluslararası müsabakalar gerçekleştirilecek. Akdeniz Oyunları’nda iyi bir sınav verdik.  Mevcut tesislerden en verimli bir şekilde yararlanacağız. Deneyimli kadrolarla tüm branşlarda uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaya hazırız. Hedefimiz Adana’yı spor kenti  yapmaktır ”diye konuştu.

 

-“SPORCU VE VELİLER ÇOK MUTLU” –

 

Kentin olimpiyatlara sporcu hazırlama merkezi olmasından en fazla Adana’da ki sporcuların ve ailelerin mutlu olduğuna dikkati çeken Hadi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Merkezde şu anda Adana’dan öğrenciler var. Bu sporcular eğitimlerini aksatmadan antrenmanlarını sürdürüyorlar.  Bunlar, aynı zamanda ÇÜ, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Öğretim Görevlileri, Tolga Çelik ve Harun Tosun’un yönetiminde antrenmanlarını yapıyorlar. Ayrıca, ulaşım, beslenme ve konaklamaları Çukurova Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde sağlanmaktadır. Bu konuda da ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’a ve diğer yetkililere şükran borçluyuz. Tüm hedefimiz, kentimizi sporda çekim merkezi yapmaktır. Merkezde ki başarı kentimizin, sporunun yanı sıra sosyal ve kültürel gelişimine, ekonomisine önemli katma değer kazandıracaktır. Merkezin, öncelikle kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Konuşmalardan sonra, protokol üyeleri kayıkhaneyi gezerek, Kano Başantrenörü Tolga Çelik ile Kürek Başantrenörü Harun Tosun’dan bilgi aldılar. Protokol üyeleri merkezin kurdelesini keserek açılışı gerçekleştirdiler.Daha sonra düzenlenen kokteyle  katıldılar ve antrenman yapan sporcuları izlediler.

 

Etkinliğe,  İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay, Özkan Çokay, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Ali Gülleri, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, Kürek Federasyonu Genel Sekreteri Şerafettin Deniz,  ÇÜ Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak, il temsilcileri, antrenör ve sporcular katıldı.

 

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan’ın ve diğer yetkililerin telgrafı okundu.