Kanun düzenlemesi gerekir

Oda üyelerinin 'aidatları almayın' çağrısına TOBB'dan yanıt geldi

Gazetemizin dün yayınlanan sayısında oda üyelerinin ‘aidatları almayın’ çağrısını kamuoyu ile paylaşmamızın ardından konuyla ilgili olarak TOBB’dan bir açıklama geldi. TOBB, “Oda ve Borsalarca tahakkuk ve tahsil edilmesi gereken aidatlar, kanunla düzenlenmektedir. Aidatların alınması düzenleyen kanunda bu borçların alınmamasını sağlayabilecek herhangi bir hüküm bulunmayıp, bu borçların tahsil edilmemesi için kanun düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

 

Aslında bu bilinen ve aşılması gereken olan sorundu. Adana’daki oda üyelerinin yıllık aidatları almayın çağrısındaki kasıt “TOBB olarak konunun üzerine gidin. Aidatları almama kararını hayata geçirin. Mevzuat hazretleri böyle söyleyebilir. Değişmez de değildir. Odalar aidatlardan elde ettiği gelirden olmak istemez ise ortaya mevzuat hazretlerini getirip dayatır” şeklindeydi. Biz de sorumlu yayıncılık ilkemizden hareketle TOBB Basın Bürosu’nun konuyla ilgili gazetemize gönderdiği bilgilendirme notunu aynen yayınlıyoruz.

İŞTE O BİLGİLENDİRME NOTU

Dünya tarihinde benzeri olmayan bu "küresel kriz" sürecinde, devletin, milletin, reel sektörün ve finans kesiminin ele el vermesi ve birlikte yol almasına ihtiyaç olduğu bir zamanda, Türkiye’nin aydınlık geleceği için çalışmalarını yılmadan özveriyle yerine getiren TOBB, zaten bütün üyelerinin bu süreçteki sorunlarıyla en üst düzeyde ilgilenmekte ve sorunları çözüm önerileriyle birlikte, karar alıcılara sürekli iletmeye devam etmektedir.

 

TOBB ilk günden itibaren yurtiçindeki geniş network’ünü devreye soktu. 81 ildeki Odalar ve Borsalar ile 60 Sektör Meclisi kanalıyla firmalardan hızlı bir şekilde sıkıntı yaşanan alanları toplandı.

 

Bunlara yönelik çözüm önerilerini toplam 70 madde olarak, Cumhurbaşkanlığına ve Bakanlıklara sundu.

 

Bunlar özetle şöyle;

 

 MALİYE POLİTİKASI ALANI

 

Hızla daralan ekonomik aktivite piyasadaki nakit akışını büyük ölçüde durdurdu veya azalttı. Firmaları ayakta tutmak üzere öncelikle kamusal yükümlülükleri geçici olarak ertelenerek onlara nefes alma fırsatı verilmeli.

Bu çerçevede tüm işletmelerin KDV, muhtasar ve SGK ödemeleri 6 ay ertelenmeli. Başta sağlık ve medikal sektörü olmak üzere firmalarının kamuda bekleyen alacakları ödenmeli. Kamu kurumlarına kira ödemeleri de en az 3 ay ertelenmeli.

 

 PARA POLİTİKASI ALANI

 

Ekonomide yavaşlama reel sektör-mali sektör ilişkisine de olumsuz yansıyacak. Hem firmaların temerrüde düşmesini önlemek hem de banka bilançolarını korumak lazım. Dolayısıyla bankalara kredi ödemeleri en az 3 ay ötelenmeli.

Kredi yapılandırma prosedürleri kolaylaştırılmalı. Bankaların kredi kapasitesini korumak ve firmaların ödeme sıkıntısına düşmesini önlemek üzere Kredi Garanti Fonu’nun kapasitesi iki katına çıkarılmalı.

Firmaların vadesi gelen çeklerine yönelik finansman paketi hazırlanmalı, zira her firma bir diğerinin alacaklısı veya borçlusu. Çek ödemelerindeki aksama zincirleme olarak bütün sistemi etkiler.

 

 İSTİHDAM POLİTİKASI ALANI

 

Ekonomik aktivitedeki azalma kaçınılmaz olarak istihdama da yansıyacak. Vatandaşların alım gücünün korunması ve toplumsal hayata destek olmak için İşsizlik Sigortası Fonu aktif ve çok daha geniş kapsamlı kullanılmaya başlanmalı.

Fondan faydalanma koşulları azaltılmalı. Kısa Çalışma Ödeneğiyle çok sayıda çalışana ücret desteği verilmeli.

 

 NELER SONUÇLANDI?

 

Bakanlıklar geçtiğimiz 1 haftada reel sektörü rahatlatan çok sayıda kararın hayata geçmesini sağladı.

Bunların en başlıcaları şunlardır;

Otomotiv, İnşaat, Mobilya, Demir-Çelik, Ticaret, Lojistik, Madencilik, Tekstil-Konfeksiyon, Turizm ve Sağlık başta olmak üzere 16 sektördeki firmaların Muhtasar-KDV-SGK ödemeleri 6 ay ertelendi

Kısa Çalışma Ödeneği süreci kolaylaştırıldı ve hızlandırıldı

Firmaların bankalara kredi anapara ve faiz ödemeleri yaklaşık 3 ay ötelendi.

KGF desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartıldı

Kamu bankaları çek ödemelerine yönelik finansman paketleri hazırladı

Merkez Bankası reeskont kredileri ile KOSGEB geri ödemelerinin süresi 6-12 ay uzatıldı

İcra ve haciz takipleri 30 Nisan'a kadar durduruldu

Tedbirler kapsamında faaliyetleri zorunlu olarak durdurulan iş yerleri için kamu idarelerince kira bedeli tahakkuk ettirilmemesi kararı alındı.

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

 

Şu an kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için son 120 gün içinde kesintisiz çalışmış olmak ve son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekiyor.

 

Çalışan giriş-çıkışının yoğun olduğu hizmet sektöründe ve yatırımını yeni bitirip faaliyete son 2 sene de geçen işletmelerde bu şartın karşılanması mümkün değil.

 

2020’ye özel olarak 600 gün prim ödemiş olma şartının kaldırılması ve son 120 gün kesintisiz çalışma koşulunun da 30 güne indirilmesini istedik.

 

Böylece belki yüzbinlerce insan buradan faydalanabilecek, asgari bir gelir imkânı elde edecek

 

Kısa Çalışma ödeneğinden bugüne kadar (2005-2020 arası 15 yılda) toplam 350 bin kişi faydalanabildi, şimdi bunun daha fazlasının önümüzdeki 3 ay içinde buradan faydalanmasını sağlamak lazım.

 

MUHTASAR-KDV-SGK PRİM ERTELEMESİ

 

Biz tüm sektörler için muhtasar-KDV-SGK prim ertelemesi istemiştik. Şu ana kadar 16 sektör için bu gerçekleşti.

(Detayları Sn. Berat Albayrak’ın twitterında var.)