Karakaya, ''AKP, Çukurova'da seçim intikamı mı alıyor''

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne bağlanmasıyla ilgili soru önergesine 3 ayda cevap veremeyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a bu sefer Adana Bölge Adliye Mahkemesi’nin Gaziantep’e bağlanmasının gerekçesini sordu.

Adana’ya şok üstüne şok yaşatan ve Adana’yı yıkıcı kararlardan geri dönmeyen AKP hükümeti, muhalefetin soru önergelerine de cevap veremez duruma geldi.

Karakaya, yine yazılı olarak yönelttiği soru önergesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hitaben “Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin Konya’ya bağlanması gibi bir yanlıştan dönülmediği gibi HSYK Genel Kurulunun 29/02/2016 tarihli ve 53 sayılı kararı ile Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun Bölge Adliye Mahkemelerinin yargı çevreleri yeniden belirlenmiş, Adana ise Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne bağlanmıştır. Böylece kapatılan Adana Bölge İdare Mahkemesi Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne, Adana Bölge Adliye Mahkemesi ise Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne bağlanmıştır. Dolayısıyla Adana’da yaşayan 2.5 milyona yakın vatandaşımız bu ikinci kararla adeta ikinci kez vurulmuş, ikinci kez yıkılmıştır” ifadesini kullandı.

BU KARARDA AKLIN, VİCDANIN ESERİNİ GÖREMİYORUZ

Gerek Bölge İdare Mahkemesi gerekse Bölge Adliye Mahkemesi dosya yoğunluğu ve iş hacmi bakımından ülkemizde 3. sırada olan Adana’nın bu özelliğinin yok sayıldığını, aynı zamanda 2576 Sayılı Kanuna da aykırı olduğunu belirten Karakaya “Her iki karar da yanlıştır. Adana’nın sosyal ve ekonomik yapısı göz ardı edilmekte, kanunda belirtilen teknik ve coğrafi şartlara uyulmamaktadır. Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay gibi illeri doğrudan ilgilendiren iki kararda da kamu menfaati göz ardı edilmiş, Baro camiasının, Adli çalışanların seslerine kulak verilmemiş, bireysel haklar yok sayılmış, halkın ekonomik menfaati ve uğrayacağı zararlar dikkate alınmamıştır. Her iki kararda da aklın, vicdanın eserini göremiyoruz. Temennimiz, yapılan yanlıştan ivedilikle dönülmesidir” görüşünü dile getirdi.

YEREL SEÇİM SONUÇLARININ BU KARARDA ETKİSİ VAR MIDIR?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

“Adana Bölge İdare Mahkemesinin ve Adana Bölge Adliye Mahkemesi’nin kapatılarak Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’deki yaklaşık 6 milyon insanın mağdur edilmesinde hangi kamu yararı gözetilmektedir? Son yerel seçimlerde ortaya çıkan sonucun bu tercihlerde bir payı var mıdır? Adana ve çevresindeki illeri mağdur eden, büyük haksızlıklar ve yanlışlar barındıran iki karardan vazgeçilmesini düşünüyor musunuz? Yeni Adliye Bölge Mahkemesi binası için harcanan milyarlarca liranın hesabını kim verecektir?”