Kırtasiyede fahiş fiyat eğitimi zorluyor!  

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte, pandemi konusunda yaşanan belirsizlikler kadar, velilerin kırtasiye ürünlerinde ortaya çıkan fahiş fiyatlar karşısında da kaygıları arttı. Öğrenciye gerekli bir çok ürünü almaktan uzak durdu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da kitap-kırtasiye dağıtım yapan esnafın sorunlarını, bir yandan da velilerin yaşadıklarını sordu. Geçtiğimiz sene pandemi nedeniyle okulların kapanmasıyla en çok etkilenen alanlardan birinin kitap-kırtasiye sektörü olduğunu kaydeden Bulut, işletmeler açık olmasına karşın, iş yapamadıklarını, devletten tek kuruş yardım almadan iş yerlerini sürdürmek için zorlandıklarını dile getirdi.

CHP’li Bulut, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Kırtasiyeler kar oranlarının düşmesi ve zincir marketlerin baskısından, veliler de fahiş fiyatlardan şikayetçi. Ekonomik kriz ortamında alım gücü düştüğü ve her şey ateş pahası olduğu için aileler, çocuklarına yeni kırtasiye malzemesi alamıyor. Öğrenciler, ağabeyden, abladan kalan defter, kitap, kalemle idare ediyorlar.

Bu zorlu süreci kıt kanaat atlatan, hatta atlatamayan esnaf var. Birçok esnaf arkadaşımız battı. Çekleri yazılan esnaf oldu. 23 yıllık vergi levham var ama 1 ay sonra ne olacağımız belli değil. Pandemi dönemi öncesindeki satışlarımızı yakalayamadık. Okullar açıldı ama yeniden kapanıp, kapanmayacağına dair bir belirsizlik var. En büyük sorunlarımızdan biri de marketler. Her köşe başındaki 3 harfli marketlerde kitap, defter satılıyor. Yardımcı kaynak kitaplarını da markette satmaya başlarlarsa kapatıp gideriz. Gelecekle ilgili endişeliyim.

Fahiş fiyatların nedeni ne biz ne üretici ne de yayınevi. Hammadde ve kâğıt fiyatları yerinde durmuyor. Her şey 3-5 katına çıktı. Böyle olunca da üretici zam yapmak zorunda kalıyor. Bizim de belirli maliyetimiz var. Müşteriye tam olarak yansıtamadığımız için eski karımız yok. Bazıları prestij için, dükkanım açık kalsın diye bu işi yapıyor. Vatandaş haklı olarak 100 TL’ye kitap mı olur? diye soruyor. Çoğu ithal ürün. Kâğıt, 600 dolar iken şu anda 1200 dolar. 2 katına çıktı. Dolar olarak da kur olarak da yükseldi.”