Kişisel veriler güven altında

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nın, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştığını belirtti.

Ünüvar'ın, konuyla ilgili açıklaması şöyle.

''Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 24. Yasama döneminde Başkanlığını yaptığım ve Bilişim alanında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olan Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Raporunda belirtilen önerilerden 127.’sinde “Kişisel verilerin korunması ve kurumlar arası veri paylaşımına ilişkin mevzuat hazırlanmalı, veri sahipliği tanımlanmalı ve hangi verilerin kimler tarafından üretileceği ve paylaşılacağının usul ve esasları oluşturulmalıdır.” ibaresi yer almaktadır.  Kişisel verilerin güvenliğini sağlamak için mevzuat değişikliğinin ivedilikle, kısa vadede gerçekleştirilmesini önermektedir.

 

Kanun, kişisel verilerin işlenmesinde, başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyenlerin yükümlülükleri ve uyacakları usul ve esasları düzenlemektedir.

 

Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, özel nitelikli kişisel veri sayılacaktır. Kişisel veriler kişinin açık rızası olmaksızın kesinlikle işlenemeyecektir. Kanun ile kişisel verilerin tam anlamıyla güvenliği sağlanmaktadır. Paylaşılacak olan veri için kişinin açık rızası alınmakta, veriler paylaşılırken de kayıt altına alınarak kontrolü sağlanmaktadır.

 

İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde kişisel veriler silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecektir. Kurulacak olan “Kişisel Verileri Koruma Kurumu” veri paylaşımının kontrol ve koordinasyonunu sağlayacak, verilerin düzensizce dağıtılmasını engelleyecektir. Kanunla kişisel verileri silmeyen veya anonim hale getirmeyenlere hapis cezası getirilmektedir. Oluşturulacak “Kişisel Verileri Koruma Kurulu” kararları ile sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır.

 

Yapılan bu yasal düzenleme ile kişisel verilerimiz artık daha güven altında olacak. Böylelikle verilerimiz koruma altına alınmakta, el altından gizlice dağıtılmasını engellemekte, kişinin açık rızası olmadan paylaşımını önlemektedir.

 

Yapmış olduğumuz bu düzenlemenin milletimize hayırlı olmasını diler,  Milletimizin daha müreffeh bir yaşam sürmesine vesile olmasını dilerim.''