Koronavirüse karşı beslenme önerileri

Diyetisyen Pelin Altunsoy, Virüsten korunmanın en önemli yolunun güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktan geçtiğini söyledi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de salgın haline dönüşen Koronavirüsle savaşmak için güçlü bir bağışıklılık sistemine sahip olmak gerektiği belirtilerek, bunun içinde dengeli beslenmenin çok önemli olduğu bildirildi.

Diyetisyen Pelin Altunsoy, yaptığı açıklamada, dünyayı etkileyen, ülkemizde de önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturan Corona virüsü dolayısıyla evlerde kalarak, sosyal izolasyonun gerçekleştirildiğini anımsattı.

Çoğu kişinin zamanını mutfakta geçirip, sıkıntıyı ve stresi atmak adına genelde kızartmalar, hamur işleri, şerbetli tatlılara yönelimlerin olduğunu belirten Altunsoy, ‘’Evet, belki onları yediğinizde mutlu olabilirsiniz ama nereye kadar? Ki hareketsiz yaşam ve düzensiz uykuda cabası. Biliyorsunuz ki sürekli bu tarz beslenmek, egzersiz yapmamak, düzensiz uyku kilo alımı yanı sıra bağışıklık sistemimizi zayıflatacaktır’’ dedi.

Altunsoy, Virüsten korunmanın en önemli yolunun güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktan geçtiğini ifade ederek, öncelikle hijyenin önemli bir yer tuttuğunu, gıdaların iyi temizlenip, doğru pişirme yöntemleri ile protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidan içeriği yüksek gıdalardan beslenmenin önem arz ettiğini bildirdi.

Protein içeriği yüksek olan et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt, kurubaklagil, fındık ve badem gibi gıdaların tüketilmesi gerektiğini anlatan Altunsoy, şöyle konuştu:

Posa, meyve ve sebze tüketimi ön planda tutulmalıdır. Özellikle C vitamini içeren narenciye, çilek ve kivi gıdalar tüketilmeli. Tam tahıllı gıdalar tercih edilmeli.Haftada 2 defa balık tüketilmeli. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik destek sağlanmalı. Bol su içilmeli.

Kan şekerini hızla yükselten şeker ve şeker içeren yiyecek, içecekler, hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren ürünler, yüksek alkollü içecekler de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yol açabildiği için tüketimleri sınırlandırılmalı.

Tabi hiçbir gıda mucizevi değil ama sağlıklı beslenerek, egzersizler yaparak, bol su içerek, düzenli uyku ve hijyenle bu salgının önünü vücut direncimizle alabiliriz. ‘’