Kozay, “YSK’nın kararı 400 delegenin delegelik hakkının gaspıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Seyhan İlçe Başkan Adayı Av. Emrah Kozay, seçimlerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirterek, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kurayla ilçe başkanı ve ilçe yönetiminin belirlenmesine yönelik kararının delegelerin delegelik hakkının gaspı anlamına geldiğini söyledi.

Kura çekiminin demokratik bir yöntem olmadığının altını çizen Av. Kozay, yapılan kura çekiminde, mağdur tarafın kendisi ve kendisine destek veren partililer olduğu yönünde bir kanaat oluştuğunun altını çizdi.

Av. Kozay, “Partili, partisiz tüm kamuoyunda tartışılan kura yöntemi partimizdeki demokrasi kültürüne de yakışmamıştır” dedi.

5 Aralık 2015 Cumartesi günü gerçekleştirilen CHP Seyhan İlçe 10. Olağan Kongresinde başkan adayı olan Av. Emrah Kozay, yaptığı yazılı açıklamada kongre sürecinde yaşananları değerlendirdi.

Av. Kozay açıklamasında şunları kaydetti:

“Seçim demokrasinin vazgeçilmezidir. Olmazsa olmaz unsurudur.  Geçtiğimiz günlerde başkan adayı olduğum CHP Seyhan İlçe 10. Olağan kongresinde birbirinden kıymetli delegelerimiz anayasadan gelen seçme haklarını kullandılar. Yapılan seçimde ben ve diğer başkan adayına eşit oy çıktı.  (192-192). Yani seçmenin iradesi sonucu yansımadı. Diğer bir deyişle seçim tamamlanamadı.

Bunun üzerine ilçe seçim kuruluna seçimin yenilenmesi ve partinin kazanması için başvuruda bulundum. Seyhan 1. Bölge İlçe Seçim Kurulu da 7 Aralık pazartesi günü bütün partililere ve kamuoyuna ümit veren bir karar vererek seçimin yenilenmesini istedi.  Bu kararın ardından gelen tepkiler, bu kararın ne kadar sevindirici ve demokratik olduğuna dairdi.

Ancak karşı taraf bu kararı beğenmeyerek 8 Aralık Salı günü Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz etti.  YSK da bu itirazı değerlendirip aynı gün karar vererek seçimin yenilenmesi kararını kaldırdı ve kazanan tarafın kura yoluyla belirlenmesini istedi.  Bana göre bu kararla 400 delegenin delegelik hakkı ellerinden alınarak gasp edilmiştir.

Bu kuradan her iki tarafın da benim de partililerimin de kamuoyunun da içine sindiremediği bir sonuç çıkmıştır. Bu karar beni ve bana destek veren partililerimi mağdur etmiştir.

Kuradan çıkan sonuç farklı olsa da, ben ve bana destek veren partililerim bu sürecin sonunda kendimizi HÜKMEN GALİP görüyoruz. Mağduriyetimizin farkında olan partili, partisiz tüm yurttaşlarımızın “GÖNÜLLERİN GENÇ BAŞKANI” olduğumuz yönündeki söylemleri de gurur kaynağımızdır.

Çünkü son iki günde adaylığımı açıklayıp, yapılan seçimde diğer adayla eşit oy almam, karşımda bulunan 40 yıllık siyasetçi ağabeylerimin benimle sandık başında yarışmayı göze alamamaları ve kura yoluna başvurmaları bu durumun çok açık göstergesidir.

Yaşanan bu durum aslında gençlerin önünü açmıştır. Sizlerden aldığım güçle partimi iktidara taşımak için bundan sonra da elimden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğime dair söz veriyorum.”