Kuzey Irak'a uygulanan Vize Politikası Turizmi Vurdu

Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Murat Demir bölge turizmi açısından Kuzey Irak’ın önemine dikkat çekerek, Kuzey Irak’a uygulanan vizenin çok ciddi problemlere yol açtığını ve bu uygulama yüzünden Kuzey Irak pazarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik başlattığı yeni vize uygulamasına bir tepki de Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir’den geldi. Başkan Demir, Kuzey Irak’ın Doğu Akdeniz turizmi açısından önemine dikkat çekerek, “Kuzey Irak vatandaşlarının bir ayağı neredeyse Türkiye’de idi. Kuzey Irak’ta kendilerine ait herhangi bir yatırım olmadığından bütün ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılıyor. Sağlıktan tutun da konfeksiyona, gıdadan tutun da turizme kadar bütün ihtiyaçlarını Türkiye’den gideren bir bölgeden bahsediyoruz. Zaten Türkiyeli ihracatçılar için de çok önemli bir Pazar olan Kuzey Irak’a uygulanmaya başlanan bu yeni vize yüzünden çok değerli bir pazarı kaybetmek üzereyiz” diye konuştu.

 

Kuzey Irak’taki iş insanlarıyla görüştüklerini ve bu yeni uygulamanın çok ciddi sıkıntılar yarattığını ifade eden ÇUKTOB Başkanı Demir, “Uygulama öncesi Irak’tan günde 2000-2500 kişinin Türkiye’ye giriş yaptığını biliyoruz. Vize uygulamasıyla ticari ilişkiler sekteye uğradı. Vizeyi sadece Erbil ve Bağdat Başkonsolosluklarından alabiliyorsunuz. Bu da yığılmalara sebebiyet vermektedir. Öyle ki Başkonsolosluklarımıza bugün vize randevusu için başvursanız size Temmuz ayına gün veriyorlar” açıklamasını yaptı. Bölge turizminin Kuzey Irak’tan gelen çok sayıda turistle canlı kaldığını ifade eden Demir, “Adana’da sağlık, Hatay ve Mersin’de de tatillerini geçiren ciddi oranda Kuzey Irak vatandaşı var. Bu yeni vize uygulaması yüzünden artık gelemez hatta zorluklar yüzünden gelmek istemez olmuşlardır. Şu ekonomik açıdan sıkıntılı günlerde yetkililerden bu konuda acil çözüm bekliyoruz” dedi.