Magarsus'ta kazılar hızlandırılacak

Karataş ilçesinde yer alan Magarsus Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının hızlandırılacağı ve kaldığı yerden devam edeceği bildirildi.

Karataş ilçesinde yer alan Magarsus Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının hızlandırılacağı ve kaldığı yerden devam edeceği bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Melik Ayaz ve Restorasyon Dairesi Başkanı Bahadır Saba, Karataş Kaymakam Durmuş Gençer, İl Kültür Turizm Müdürü Sabri Tari ,Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu ve Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal ile birlikte Magarsus Antik Kenti’nde incelemelerde bulundular.

Bakanlıktan gelen bürokratlar kazı çalışmaları sorumlusu Arkeolog Fatih Erhan’dan bilgiler aldılar. Magarsus Antik Kenti ile ilgili çalışmaları yerinde gören Melik Ayaz ve Bahadır Saba, kazı çalışmalarının hızlandırılacağını ve kaldığı yerden devam edeceğini belirttiler .

Melik Ayaz, Karataş’ın tarihi değerlerinin ön plana çıkarılması ,geleceğini turizmden planlayan bir ilçe için ne kadar büyük bir önem arz ettiğini ifade etti.

Belediye Başkanı Ünal, ziyaretleri nedeniyle Genel Müdür Yardımcısı Melik Ayaz ‘a plaket verdi.

MAGARSUS ANTİK KENTİ

Magarsus Antik Kenti Adana’ya 49 km. uzaklıktaki Karataş İlçesi’nin 4 km. batısında Dört Direkli mevkiinde yer alıyor. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yazıtlar ile sikkeler ile diğer resmi belgelerde kentin ismi hep Mallos olarak geçmekte. Antik yazar Strabon’a, kentin Troia Savaşı’ndan sonra bölgeye gelen Mopsos ile Amphilokhos tarafından kurulduğunu söylüyor. Ardından, Amphilokhos’un Argos’a döndüğünü yazan Strabon, bir süre sonra Amphilokhos’un tekrar Mallos’a geri geldiğini, Mopsos’la aralarında başlayan iktidar mücadelesi sonucunda, her ikisinin de öldüğünü, kentte birbirine uzak iki yere gömüldüğünü söylüyor. Kentte bulunan Athena Magarsia’ya adanmış olan tapınak, Helenistik dönemde tüm Doğu Akdeniz’deki en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak kabul edilmekte.

Magarsus Antik Kenti’nin tarihi MÖ. 5 ila 4. yüzyıllara dayanıyor. Önceleri Antik Yunanlıların hakimiyetinde olan kent, daha sonra bir dönem Perslilerin hakimiyeti altına girdi. 330 yılında Büyük İskender’in İssos’ta Pers kralını yenmesiyle antik kent, Büyük İskender’in hakimiyeti altına girdi. 1800 yıl önce yaşayan antik coğrafyacı Arianos, Büyük İskender’in bölgeye geldiği zaman, alanın kuzeyindeki alandan akan Ceyhan nehrinin üzerine bir köprü inşa ettirip önce Magarsus kentine geldiğini, antik tiyatronun 200 metre kuzeyindeki Athena Magarsia Tapınağı’nı ziyaret ettiğini, sunularda bulunduğunu, daha sonra kentin efsanevi kent kurucusu Anflakos’un mezarını ziyaret ettiğini sonra da buraya çok yakın olan Mallos’a geçtiğini aktarmakta.