Maliye Bakanı Ağbal'ın dikkatine

Türkiye'de yaşanan ve bugüne kadar üzerinde hiç durulmayan bir konuyu gündeme getirmek istedik. Asgari ücretle çalışan bir işçiden dahi aldığı maaşın vergisi kesilerek tahsil edilirken, Sanayi ve Ticaret Odalarında, Borsalarda, Belediye Meclisinde meclis üyesi olarak görev yaparak huzur hakkı alanlardan, Belediye İktisadi Teşekkülleri ile Kamu İktisadi Teşekküllerinden huzur hakkı alanlardan, kendi kurumu dışında görevlendirilip aylık kazanç elde eden devlet memurlarının aldıkları bu ücretten vergilerin kesilmediği belirtiliyor.

Türkiye’de yaşanan ve bugüne kadar üzerinde hiç durulmayan bir konuyu gündeme getirmek istedik. Asgari ücretle çalışan bir işçiden dahi aldığı maaşın vergisi kesilerek tahsil edilirken, Sanayi ve Ticaret Odalarında, Borsalarda, Belediye Meclisinde meclis üyesi olarak görev yaparak huzur hakkı alanlardan, Belediye İktisadi Teşekkülleri ile Kamu İktisadi Teşekküllerinden huzur hakkı alanlardan, kendi kurumu dışında görevlendirilip aylık kazanç elde eden devlet memurlarının aldıkları bu ücretten vergilerin kesilmediği belirtiliyor.

SAYIN BAKANIMIZ ÇALIŞMA YAPTIRMALIDIR

28.Vergi Haftası’nın kutlandığı şu günlerde aylık ortalama olarak 2 ila 3 bin lira ve hatta daha üzerinde gelir elde edenlerin ücretlerinden vergi kesintisinin yapılmaması kurumlarda ciddi ayrışmaların oluşmasına ve bu gibi yerlerde görev yapmak için insanların birbirleriyle yarışmasına neden oluyor. Yıllardır unutulan ve gelirlerinden vergi kesintisi yapılmayan kişiler de aynı yerde kalabilmek adına mücadele ediyor. Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal’ın bu konuda bürokratlarına bir çalışma yaptırarak sorunu çözmesi isteniliyor.

ALIN SİZE BİR ÖRNEK

Türkiye genelinde bu şekilde huzur hakkı, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeliği, dış görevde bulanarak kazanç elde eden kişi sayısının da rakam olarak küçümsenmeyecek derecede olduğu ifade ediliyor. Bu kişilerden kesinti yapılmadığı gibi para alan kişilerin de kendilerin kazanç beyanında bulunmadıkları gerçeği ortaya çıkıyor. Bu yüzdendir ki yıllardır aynı kurumda aynı isimler görev yapıyorlar. Örneğin TJK’da 20 kişilik Tarım İl Müdürlüğü görevlisinin yapabileceği işi 60 kişi görevlendirilip yapılıyor ve aylık olarak 2 bin liranın üzerinde bu kişiler görev parası alıyorlar.

10 KİŞİNİN YAPACAĞI İŞİ 60 KİŞİ YAPIYOR

Yıllardır belediye meclis üyeleri, katılmadıkları oturumlarda sanki katılmış gibi gösterilerek havuz sistemine dahil edilip toplam huzur hakkından eşit şekilde pay ediliyor. TJK’nın kurulduğu yıllarda teknoloji gelişmediği için görev yazılan kişi sayısı 60 civarında iken bugün teknolojinin çözümlediği her alandaki görevli sadece bir imza atmak adına bu görev parasını alıyorlar. Tarım Bakanlığı’nın bu konuya da izin verdiği ifade ediliyor. TJK’nın yetkilileri de bu konuda isyan ederek ‘bize bıraksalar 10 kişi ile bu sorunu çözeriz. Bu kadar para da bu kişilere verilmez’ diyerek isyan ediyorlar.

YETİMİN HAKKINI YEDİRTMEYELİM

Şimdi Maliye Bakanlığı’nın Türkiye genelindeki bu vergilerini vermeyen ve kazanç elde eden kişilerle ilgili bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal Beyin de hassasiyetini ve çalışma adına talimatlarını vermesini ‘yetimin hakkını koruma adına’ kendisinden rica ediyoruz. Görevlendirmelerdeki aşırı hormonun da önüne geçilmesi adına Hükümet olarak adım atılmasını talep ediyoruz. Belediye meclislerindeki huzur haklarının da kayıt altına alınmasını, belediyelerin de ortaklık yaptığı kurum ve kuruluşlardaki yönetici görev paralarının mercek altına alınmasını istiyoruz. Bu konudaki çağrımızı Adana Vergi Dairesi Başkanlığımız kanalıyla da dile getirmiş olalım. Sayın Başkan Ahmet Tunalı Beyin de konuyla ilgili yerel ölçekli bir çalışma yaptırdığında acı gerçekle karşı karşıya olduğumuz kayıt altına alınmış olacaktır.