Malnütrisyon Sağlık Alanında Topluma Ciddi Bir Yük

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ile Adana Numune Araştırma Hastanesi Nütrisyon Biriminin Bilimsel Planlamasını yaptığı ve Nestle Health Science katkılarıyla “Malnutrisyon ve Klinik Etkileri” sempozyumu Adana Numune ve Eğitim Araştırma Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Yönetiminde Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nütrisyon Ekibi tarafından “Malnütrisyon ve Klinik Etkileri” konulu sempozyum düzenlendi.

Yetersiz beslenme yani malnütrisyon, hastalıklara hastalıklar ise malnütrisyona neden oluyor. Oluşan beslenme bozuklukları, hastalarda komplikasyonlara ve tedavi süreçlerinin uzamasını tetikliyor. Bu durumda ise sağlık harcamaları artıyor. Yapılan araştırmalar hastalıkla ilişkili yetersiz beslenmenin, gelişmiş ülkelerin bütçesine yılda 171 milyar avro yük getirdiğini gösteriyor.

Son yıllarda önemi gittikçe artan malnütrisyon konusuna, Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği de duyarsız kalmadı. Birliğe bağlı hastanelerde görev yapmakta olan Sağlık Personellerine yönelik bilgilendirme ve farkındalık eğitimleriyle halka verilen hizmetin kalitesi arttırılıyor.

Adana Numune ve Eğitim Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen seminere, Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı hastanelerin kliniklerinden sorumlu yardımcı sağlık personelleri katıldı. Büyük ilgi gören sempozyumun sonunda, katılımcılara sertifika verildi.

Malnütrisyon Sağlık Alanında Topluma Ciddi Bir Yük

Malnütrisyon’un önemi ve klinik yansımalarının değinildiği seminer,  Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan, yapılan araştırma sonuçlarına göre, sağlıklı halkın %5-15'inin, hastaneye yatan hastaların %40'ının ve bakım evinde yaşayanların %60'ının malnütrisyon riski taşıdığının altını çizdi.

Ayrıca, yapılan araştırmaların obezite  üzerine odaklanmasına rağmen malnütrisyonun da (yetersiz beslenme) ekonomi ve sağlık alanında topluma ciddi bir yük getirdiğini belirtti.

Prof. Arıkan seminerin yapılış amacını, malnütrisyonun önemli ve önlenebilir bir durum olduğunu düşünüyoruz. Bu tarz farkındalık eğitim toplantılarıyla konunun bilimsel yönetimine katkı sağlayarak yeni projeler oluşturmak, bu sayede sağlık harcamalarının azaltıp bunun çok daha gerekli yerlere kaydırılabilmesine yardımcı olmak istiyoruz, sözleriyle anlattı.

Malnütrisyon Ölüm Oranlarını Yükseltmektedir

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nütrisyon Birimi Başkanı Tıbbi Onkolog Doç.Dr.Timuçin Çil ise yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamına malnütrisyon diyebiliriz. Malnütrisyon, infeksiyonlara eğilimini artırdığı gibi hastanede kalış süresini uzatıp ölüm oranlarını yükselttmektedir.

Malnütrisyon riskinin özellikle geriatri, onkoloji, nöroloji, cerrahi ve gastroentereloji grubu hastalarında yüksek oranda görüldüğünü, bu hastalarda enfeksiyon, yara iyileşmesi  ve komplikasyonlarda artış meydana geldiğini aktardı. Yine kanser hastalarında da en sık karşılaşılan komplikasyonun Malnütrisyon olduğunu katılımcılarla paylaştı.

İki oturumda gerçekleştirilen sempozyumda, katılımcılardan gelen yoğun soruların cevaplandığı kapanış oturmu ile seminer tamamlandı.