Meme kanserine herkes yakalanabilir

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, bir fabrikanın kadın çalışanlarına verdiği seminerde, erkekler dahil her yaşta meme kanseri ihtimalinin bulunduğunu belirtti

 

Erken teşhis edilmesi halinde meme kanseri tedavisinde başarı oranının çok yüksek olduğunu kaydeden Op. Dr. Karakan, kendi kendine muayenenin önemine vurgu yaptı. Kadınların kendi kendilerini elle muayene ederek herhangi bir kitle fark ederlerse doktora gitmeleri gerektiğini belirten Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, 40 yaş üstündeki kadınların düzenli olarak taramadan geçmesinin öneminin altını çizdi. Op. Dr. Karakan, meme kanserinde risk faktörlerini şöyle sıraladı: “40 yaş üstünde olmak, diğer memede meme kanseri hikayesi, ailede meme kanseri hikayesi, bening meme hastalıkları, 12 yaşından önce adet olmak, 55 yaşından sonra menopoza girmek, hiç doğum yapmamak veya ilk doğumunu 31 yaşından sonra yapmak, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak, over, uterus, kolon kanseri hikayesi, diyabet hastası olmak, alkol kullanmak.”

MEME KANSERİNDE BELİRTİLER

Kitle: Meme kanserinin en erken belirtisi, çoğu kez tek, ağrısız ya da hafif ağrılı, kısmen sınırları belirlenen, gerginliği olmayan, hareketi sınırlı ve sert bir kitledir.

Meme başı akıntısı: Daha çok bening meme hastalıklarında görülen meme başı akıntısına, meme kanserinde sık rastlanmaz. Ancak memede bir kitle palpe edilir ve bastırıldığında akıntı görülürse akıntının kanserle ilgili olabileceği düşünülmelidir.

Forgue belirtisi: Meme başının kitleye doğru çekilmesidir. Önden bakıldığında hastanın meme başı daha yüksekte görülür

Deride eritem ve ülserasyon: Kanserin ileri dönemlerinde tümör hücrelerinin deriyi tamamen kaplamaları sonucu deride eritem ve ülserasyonlar meydana gelir.