Menteş: "Ölümlerin daha da artacağı endişesindeyiz"

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) Dönem Sözcüsü ve Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, ''Covid-19 pandemisinden kaynaklı 4 milyon 450 bin civarında hasta ve 37 binlere varan ölümün yaşanmasından rahatsız olduklarını dile getirerek ölümlerin daha da artacağı endişesi içerisinde olduklarını'' söyledi.

 Türkiye’nin vaka sayısı olarak İngiltere’yi geçerek dünyada 6. sıraya çıktığını, hasta sayısının artmaya devam ettiğinin altını çizerek konuşmasını sürdüren  Menteş, şunları kaydetti:

Pandeminin başladığı günden bu yana sağlık ordusu canla başla; bir seferberlik anlayışıyla çalışmıştır ve çalışmaya da devam etmektedir. Bu güne kadar 163 hekim, 58 eczacı, 29 diş hekimi, 18 veteriner hekim olmak üzere toplam 408 sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Sağlık çalışanları yorgun, tükenmiş ve umutlarını yitirme noktasındadır.

Ülkemizde iki pik yaşanmış ve her defasında canla başla oluşturduğumuz iyi durum maalesef hatalı uygulamalar ile bozulmuştur. En son Ocak ayının son haftasında 5 binli rakamlara gerileyen hasta sayısı yapılan yanlışlarla bugün tekrar vahim noktalara doğru gitmektedir. Bir an önce pandeminin hızı kesilmez ise ancak ölenlerin yerine yoğun bakımlara hasta yatırılabilecek, değil yatak sedye bile bulamaz noktaya gelineceği ortadadır. Sağlıkçılar gelinen noktada hasta seçmek zorunda kalacak, ülkemiz canlarını kaybetmeye devam edecektir.”

Menteş,  pandemide çözüm önerilerini şöyle sıraladı: 

2- Acilen tüm sağlık ve emek örgütleri olarak pandemi kurulları tekrar oluşturulmalı ve mücadele topluma yayılmalı.

4- İzolasyon alabildiğine sıkı yapılmalı evinde izolasyona uyamayacak olanları yurt, kışla ve otellerde tutmalı.

6- Aşı bu hastalıkta olmazsa olmaz olduğundan aşı temini kesintisiz sağlanmalı. Günlük aşılama 1.5-2 milyona çıkarılmalı. Aşıya ulaşma zorluğu yaşayanlar için mobil aşı ekipleri kurulmalı.