MHP'den "Mazotta ÖTV ve KDV'yi kaldıralım" teklifi!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarımda kullanılan mazottan ÖTV ve KDV'nin kaldırılması için partisinin verdiği kanun teklifinin yasalaştırılması teklifinde bulundu.

İşte Karakaya’nın o sözleri:

“AKP hükûmetleri tarımı ihmal etmiştir. Tarımın kalkınma içindeki rolü başka yaklaşımlar lehine terk edilmiştir. Toprağın buğday üreteni değil, rant üreteni makbul görülmüştür. Uzunca dönem temel para politikası olarak uygulanan düşük kur, yüksek reel faizle yerli üretim rekabete yenik hâle getirilmiştir.”

“Birçok tarımsal ürünün piyasa fiyatları üretim maliyetlerinin çok gerisine düşmüş, bitkisel ve hayvansal üretim yapan üreticiler çok sayıda üründe satın alma gücü kaybına maruz kalmışlardır. Örnek vermek gerekirse, 2002 yılında 1 litre mazot için 2,5 kilogram buğday satmak yeterli iken Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetleri döneminde bu oran 5-6 kilogram buğday aralığında değişmiştir.”

“Gıda, tarımsal faaliyet ve üretimin bir çıktısı ve sonucudur. Bu nedenledir ki, gıdaya erişimi tarımsal üretim ve faaliyetlerden bağımsız düşünemeyiz. Son yıllarda gıda fiyatlarında meydana gelen ani ve anormal yükselişlerin temelinde, uygulanan yanlış ve yanlı tarım politikaları yatmaktadır.”

“Bugün hasat başlayalı on, beş günü geçti. Adanalı, Mersinli, Antalyalı Türk çiftçisi hâlâ müdahale alım fiyatlarının açıklanmasını beklemektedir. MHP döneminde alım ve satış fiyatları daha biçer tarlaya girmeden açıklanır; fiyatlar belirlenirken maliyet ve genel fiyat artışları dikkate alınır, bunun üzerine bir miktar da üretici refah payı eklenirdi.”

“Tarım Kanunu gereğince gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1'inden daha az olmaması gereken tarımsal destekler Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetleri döneminde, maalesef, binde 6'yı geçmemiştir. Çoğu zaman eleştirilen Milliyetçi Hareket Partisi döneminde bu oran binde 7'dir. 2017 yılı için çiftçiye verilmesi gereken destek miktarı 24 milyar TL olması gerekirken öngörülen tarımsal destek 12 milyar 838 milyon TL düzeyindedir.”

“Tarım Bakanlığının merdivenlerine kadar gelip sütünü döken üreticilerin feryadına kulak verilmemesinin sıkıntılarını bugün et ve canlı hayvan fiyatları üzerinden hep birlikte yaşıyoruz. Süt ineklerinin kasaba gidişini et üretiminin artışı olarak basına sunan tarım Bakanlarımız oldu. Bugün, tüm bunların sıkıntısını hep birlikte çekiyoruz.”

“Girdi fiyatları üzerindeki vergi maliyeti çok ağır düzeydedir. Bu konuda bir an önce acil düzenlemelerin yapılması gerekir. ‘Mazotun yarısı bizden, yarısı sizden’ dediniz, ortalıkta henüz bir şey yok. Gelin, daha önce MHP olarak vermiş olduğumuz, tarımsal mazotun ÖTV ve KDV'sinin kaldırılması konusundaki kanun teklifimizi hep birlikte yasalaştıralım, önemli bir sorunu çözelim. Bunları yapmazsak sorunlar daha da büyüyerek geri dönecektir.”