Milletvekili Erdinç, Adana’ya yapımı düşünülen yatırımları sordu

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Şükrü Erdinç, komisyon görüşmeleri esnasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, her iki Bakanlığın Adana’ya yapımı düşünülen yatırımlarıyla alakalı sorular sordu.

İşte Milletvekili Erdinç’in, Adalet Bakanlığı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, “Sayın Bakanım, Adana Adliyesini biliyorsunuz. Adana Adliyesi, bizden önceki Hükûmet tarafından yapılıp, 2003 yılında bizim Hükûmetimiz döneminde hizmete açılan bir adliye. Ama on yılını doldurmadan artık iflas etmiş durumda. Tabii, 2010 yılında yeni bir adliye yapılmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmanın hangi aşamada olduğunu öğrenmek istiyorum?” sorununu yöneltti.

Milletvekili Erdinç’in bu sorusu üzrine  Bakan Ergin, geçmişi konuşmaya gerek olmadığına vurgu yaparak, Adana’nın nüfus gelişimini göz önüne almadan yapılan yatırımın çok kısa zamanda iş göremez hale geldiğini, şimdi yapılacak olan yeni Adliye Sarayı’nın çok işlevli olacağını ve uzun yıllar Adanalıya hizmet edeceğini söyledi. Bakan Ergin, “Adana’ya ve Adanalıya adliye binası değil, Adliye Sarayı yapacağız. Adana Adliye Sarayı binası; 195 bin metre karelik çok büyük bir bina olacak. 30 Aralık 2013 tarihinde nasip olursa onun ihalesini gerçekleştireceğiz. Adanalı hemşehrilerimize şimdiden hayırlı olsun” dedi.

 

Erdinç, Rlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında da Bakan Binali Yıldırım'a, “Sayın Bakanım, 4 Haziran 2011’de Sayın Başbakanımız Adana’da hemşehrilerimize Bakanlığınızı ilgilendiren 5 önemli müjde vermişti. Bunlardan, D400 kara yolu üzerindeki havaalanı ve Ziyapaşa Kavşaklarıyla ilgiliydi. Havaalanı kavşağımız bitti, Ziyapaşa kavşağımız da bitmek üzere. Şakirpaşa Havalimanı terminal binası yenilendi. Yine, Adana Metrosu 2’nci etabıyla ilgili çalışmalarınız devam ediyor. Benim burada sormak istediğim, Güney Çevre Yolu Projesi ile Konya-Adana Hızlı Tren Projesi’nin ne aşamada olduğudur?” sorusunu yöneltti.

Bakan  Yıldırım da, “Şehirlere çevre yolu yapmak o yol güzergâhının kamulaştırılması çalışmalarından ötürü diğer yol yapma işlerinde daha pahalı bir iş. Fakat artık belediyeler, belediye alanı içinde 18 uygulaması yaparak, belediye alanı dışında ise yeni Büyükşehir yasası ile o hak bütün sınırları kapsadığı için Büyükşehir Belediyesinde. Büyükşehir Belediyesi bu kamulaştırmaları yapar, bitirir, bize teslim eder, bizde yolu yaparız. Kamulaştırma çalışmaları, toplulaştırma usulü ile yapılıyor, dolayısıyla herhangi bir ödeme yapılmıyor. Bu durum nedir, belediye ne yapıyor? Vatandaşın bu yola denk gelen arazisinin yerine kamunun bir başka arazisi veriliyor, helalleşiliyor. Böylece, oradan yol geçmiş oluyor, iş bu” cevabını verdi.

Konya-Adana arası Hızlı Tren Projesiyle alakalı olarak verdiği cevapta ise Bakan Yıldırım şunları kaydetti;

 

“Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice arası 346 km. çalışacak olan hızlı tren saatte 200 km. hız yapacak. Bunun olabilmesi için 346 km’lik bu hattın, çift hatta çıkartılması, elektrikli ve sinyalli bir hale getirilmesi gerekmektedir.102 km’lik Konya-Karaman kesiminin ihalesi yapılmış olup, değerlendirme çalışmaları tamamlanmıştır. 2014 yılında yapımına başlanılacaktır. 135 km’lik Karaman-Ulukışla kesiminin projeleri tamamlanmış olup, yapım ihalesine çıkılacaktır. 109 km’lik Ulukışla-Yenice kesimine ait projelerin incelenmesine devam edilmekte olup, yapım ihalesine çıkılacaktır. Buna ek olarak, Adana-Mersin arasında 160 km. hızla çalışan ve çift hat üzerinden gidiş-geliş yapan mevcut bir trenimiz var. Bu hatta 3’cü ve 4’üncü hat yapım ihalesi 14 Kasım 2013 tarihinde yapılmış olup, 2014 yılında inşaat çalışmalarına başlanılacaktır.”