Muhalefet konuşuyor iktidar suskun

Adana Milletvekillerinin 2022 yılı meclis çalışma performanslarını okuyucularımız için araştırdık.

TBMM’de Adana’yı temsil eden 15 milletvekilin meclis çalışma performanslarını araştırıp bir veri elde etmek istedik. CHP’nin Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Burhanettin Bulut, Orhan Sümer ve Müzeyyen Şevkin’in kente ait tüm konularda Adana ve Adanalılar adına sorup sorgulayan ve öneri getiren çalışmalara imza atmakta diğer 11 milletvekilini geride bıraktıkları gözleniyor.

BAŞARANLAR VE BAŞARISIZ OLANLAR…

CHP’nin Adana Milletvekillerini İYİ Parti Milletvekilleri Metanet Çulhaoğlu ile İsmail Koncuk başarı anlamında izleyen isimler oldular. HDP Adana Milletvekilleri Tulay Hatımoğulları Oruç ve Kemal Peköz, MHP Adana Milletvekillerini geçerek mecliste aktif siyaset yapmanın mutluluğunu yaşadılar. İktidarı temsil eden AK Parti ve MHP’ye mensup milletvekilleri ise bu anlamda son sırayı alan parti ve milletvekili oldular.

CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN KARNESİ

CHP Milletvekili Ayhan Barut, 2022 yılında 19 kanun teklifi ve 24 yazılı soru önergesi verip 238 meclis araştırması verip 69 kez mecliste konuştu. Orhan Sümer, 8 kanun teklifi verip 67 soru önergesi, 226 meclis araştırması ve 72 konuşma ile kürsüde yer alan isimlerden ikinciydi. Burhanettin Bulut 6 kanun teklifi, 58 soru önergesi, 270 meclis görüşmesi önerisi ve 24 kez de mecliste konuşarak Adana’nın haklarını savundu. Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise 5 kanun teklifi, 32 yazılı soru önergesi, 205 meclis araştırması ve 62 meclis konuşması yaptı.

 

HDP’Lİ MİLLETVEKİLLERİN KARNESİ

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, 6 kanun teklifi, 95 soru önergesi, 220 araştırma önerisi ile  7 konuşma yapan milletvekili oldu. Kemal Peköz ise 25 kanun teklifi, 84 araştırma önergesi ve 4 meclis konuşması ile Adana’nın sorunlarını meclise taşıdılar.

MHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİN KARNESİ

MHP Adana Milletvekilleri Muharrem Varlı 1 kanun teklifi, 15 araştırma önergesi ve 1 konuşma ile mecliste suskun kalan vekil olma özelliğine sahip oldu. Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy’da tıpkı Muharrem Varlı gibi 2 kanun teklifi, 16 araştırma önergesi ve 6 konuşma ile meclisin sınıfta kalan milletvekilleri arasındaki yerini aldı.

AK PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİNİN

AK Parti Milletvekilleri iktidar milletvekilleri olması nedeniyle mecliste çok suskun kalan vekiller olarak listede yer aldılar. Jülide Sarıeroğlu 4 kanun teklifine imza atta. 3 meclis araştırmasıyla konuşma yapmayan vekil oldu. Şükrü Erdinç, 3 kanun teklifi, 4 araştırma önergesi imzası ve 2 konuşma ile listenin alt sıralarında yer aldı. Abdullah Doğru15 kanun teklifine imza atıp 1 konuşma yaparak kayıtlara geçti. Ahmet Zenbilci ise 9 kanun teklifi ile 1 konuşma yaparak suskun kalan vekiller oldular.

İYİ PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİNİN KARNESİ

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, 56 kanun teklifine imza attı. 65 meclis araştırması ve 32 meclis konuşması yapan vekil oldu. Metanet Çulhaoğlu ise 152 kanun teklifine imza koydu. 12 konuşma yaptı. İYİ Parti milletvekilleri ile CHP milletvekilleri parti görevleriyle nedeniyle aktif olarak ülke genelinde siyasi toplantılara katılarak etkinliklerde ve TV programlarında ülkenin ve Adana’nın sorunlarını dile getirip seçmenlerinin takdirlerini kazandılar.

PEKİ, ADANALI VATANDAŞLAR MİLLETVEKİLLERİNDEN NE BEKLİYOR?

Yerel gazeteciler olarak kentin nabzını tutmaya çalışırken halkın taleplerini de milletin vekillerine her zeminde aktarmayı görev sayıyoruz. Bu nedenle Adanalı vatandaşlar, kentin en önemli üç sorununa işaret ediyorlar. Bu sorunlar ulaşım, işsizlik ve yoksulluk olarak karşımıza çıkıyor. Milletin vekillerinden muhalefet milletvekillerinden bu konuda ısrarlı olmalarını, iktidar milletvekillerinden ise sorunu çözmek adına harekete geçmelerini istiyorlar.

 (TBMM KAYITLARINDAN ESİNLENEREK BİLGİLER DERLENMİŞTİR)