Narenciye üretiminin yüzde 30'u Adana'dan

Türkiye'nin narenciye üretiminin yüzde 30'unun Adana'da gerçekleştirildiği bildirildi.

Ülkemizin önemli narenciye üretim merkezilerinden olan Adana’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘’Narenciye Çalıştayı’’  düzenlendi. Çalıştaya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bülent Özekici ile Prof. Dr. Faruk Emeksiz, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rıfat Karabucak, Doğu Akdeniz Araştırma Enstitüsü ile Adana Biyolojik ve Zirai Mücadele Enstitüsü Uzmanları, Ziraat Odaları, ilgili sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve  üreticiler  katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, yaklaşık 420 bin dekar turunçgil arazisi ile Adana’nın, ülkemizin turunçgil üretimi yapılan en önemli merkezlerinin başında geldiğini vurgulayarak, "Ülkemizdeki toplam 3 milyon 977 bin ton olan turunçgil üretiminin % 30’undan fazlası yani 1 milyon 200 bin tonu ilimizde üretilmektedir. Ülkemiz ve bölgemiz ekonomisi içinde böylesine önemli bir yere sahip olan narenciyenin, üretimi ve pazarlamasında son yıllarda yaşanan sıkıntıların sektör temsilcileri ile paylaşılarak, ortak bir çözüm yolu geliştirilmesi amacıyla burada bulunuyoruz" dedi.

Adana’nın ihracata mal veren en önemli bölgelerden biri olduğunu da ifade eden Tekin, "Bakanlığımız tarafından son yıllarda EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi) projesinin yaygınlaştırılarak, üretim parsellerinde yeterli bitki koruma ürünlerinin oluşturulması  ve doğru bitki koruma ürünlerinin, doğru zamanda bahçelerde kullandırılması ile ilaç kalıntısız ürün yetiştirilmesinin sağlanması hedeflerimiz arasındadır" şeklinde konuştu.

İki oturum halinde gerçekleştirilen ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici başkanlığında yürütülen çalıştayın ilk oturumunda, “Üretimde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” görüşüldü.

İkinci oturum ise Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Emeksiz, başkanlığında gerçekleştirilerek, “Turunçgilde Hasat Sonrası e Pazarlamada Karşılaşılan Sorunlar ile Çözüm Önerileri”değerlendirildi.

Oturumların ardından elde edilen ortak görüş ve önerilerin değerlendirilerek, rapor haline getirilmesine ve sonuç raporunun gerekli yerlere iletilmesine karar verildi.