Numune Hastanesi'nde ''Biyonik Kulak'' ameliyatı

Biyonik kulak (koklear implant) ameliyatları Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmaya başladı.

Koklear imlantlarında uluslararası başarılara imza atmış Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt, moderatörlüğünü yaptığı vaka destekli koklear implant ameliyatı çalıştayı yapıldı.
Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan’ın davetiyle Adana'ya gelen Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt, değişik yaş gruplarından belirlenen uygun hastalara, akademisyenlerle beraber başarılı implant uygulamaları gerçekleştirdi.

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan yaptığı açıklamada, birliğimize bağlı olarak toplamda, ilçeler dahil 12 hastanemiz var. Çalışan profesyonel sağlık ordumuzla sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlara her konuda yardımcı oluyoruz.

Hastalık zor bir süreçtir. insana maddi manevi zorluklar yaşatır, iş kaybına neden olur. Bazı hastalıklar da vardır ki; maddi açıdan daha fazla zorladığı gibi çevrenizdeki sağlık kuruluşlarında konuyla ilgili profesyonellere ulaşmakta da zorluk çekersiniz. Amacımız özellikli tedavi yöntemlerini ve tıbbi teknoloji ürünlerini halkın ayağına getirmektir, dedi.


Arıkan,koklear imlant ameliyatı ile ilgili olarak bilgi verdi;
Koklear imlantı ileri derece ve çok ileri derece işitme kaybı olan hastalara, işitme duyusunu yeniden yapılandırmak için kullanılan tek tıbbi cihazdır. 
Seslerin şiddetini yükselten işitme cihazlarının aksine koklear implantlar, beyne ses sinyallerini iletmek için iç kulağın hasarlı bölgesinin(kokleanın) işini yapar. Halk arasında biyonik kulak olarak da bilinen bu cihazlar, iç kulağın işlevini yitiren kısımlarının yerine geçer ve iç kulaktaki sinir liflerine doğrudan elektriksel uyarım sağlayarak işitmeyi sağlarlar. 

Koklear implantlar kimler içindir

Her iki kulakta ileri dereceden  çok ileri dereceye kadar,  işitme kaybı olanlara,

Kelime anlama ve kelimeleri ayırt etme testlerinde %30 veya daha düşük  puan alanlara ve

İşitme cihazlarından hiç fayda göremeyenlere Koklear implantlar  ameliyatla takılabilir. 

Koklear implant nasıl takılır

Koklear implant operasyonu genel anestezi altında, kulak arkasından, iç kulağa delik açılarak yapılır. Bu ameliyat 2-4 saat süren, ağrısız bir işlemdir. Hastalar, genellikle birkaç gün sonra sosyal yaşamlarına dönerler.

Koklear implant uygulamasının avantajları nelerdir?

Koklear implantıyla hastanın cümleyi anlama oranı % 80’dir. Kişiler çevreden gelen sesleri daha iyi anlarlar. Bu durum özellikle konuşma çağındaki bebekler için önemlidir. Böylece normal konuşma yeteneğine sahip olurlar ve topluma sağlıklı bireyler olarak katılırlar.

Gürültülü ortamlarda sesler daha iyi ayırt edilebilir.

Telefonla rahatça konuşabilirler.

Kişi, daha etkin ve keyifli bir şekilde müzik dinleyebilir.Ancak bu faydalar herkes için aynı oranda olmayabilir.

Koklear implant uygulanmadan önce geçen süre,hastaya işitme kaybının tespitinden sonra işitme cihazının uygulanıp uygulanmadığı,iç kulağın anatomik yapısı, işitme kaybı ile birlikte olan doğumsal hastalıklar ve psikolojik hastalık ve bozukluklar bu ameliyatın yapılmasını engelleyen nedenler arasında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan son olarak, koklear ameliyatı diğer adıyla biyonik kulak ameliyatı özellikli bir ameliyattır. Bölgede ilk kez kamuda bu ameliyatı gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz.  Kamu hastaneleri olarak daha birçok yeniliklere imza atacağız, kulağınız bizde olsun dedi.