Öğrencileri ezmeyin

2015 yılında Çܒde not geçme sistemi 4 kez değiştirildi ve mağdur olan öğrenciler yargı yoluyla haklarını aradı

Çukurova Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler üniversitenin senatosu tarafından alınan not geçme sisteminin değişme kararı ile mağdur oldular. Sınav notu hesaplama yönteminde yapılan bu değişikliği ile mağdur olan öğrencilerin hakkını yine yargı verdi. Adana 1.İdare Mahkemesi üniversiteye ‘yaptığınız hukuksuz’ dedi ve öğrencilerin hakkını iade etti.

 

DEĞİŞTİR BABAM DEĞİŞTİR!

50 binin üzerinde öğrencisi bulunan Çܒnün üniversite senatosu hangi nedenle karar alma ihtiyacı duydu bilinmez ama 24 Mart 2015 tarihinde toplanarak öğrencilerin sınav notu hesaplamalarını düzenleyen ‘Bağıl Değerlendirme Yönergesini’ değiştirdi. Bahar dönemi sınavlarından 6 gün önce bu değişiklikle vize, final ve bütünleme sınavlarında öğrencilerin notlarının hesaplanması için gerekli 20 alt puan sınırı, 30’a yükseltildi. Bu hesaplamadan dolayı öğrenciler mağdur oldu.

 

AHMET SALGUT YARGIYA GİTTİ

Sınav sisteminden dolayı mağdur olan ÇÜ Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Ahmet Salgut önce üniversite yönetimine başvurup bu hukuksuz uygulamanın sonlandırılmasını talep etti. Üniversite yönetimi aldıkları kararı doğru diye direterek Ahmet Salgut’un dilekçesine olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine Ahmet Salgut, Adana 1.İdare Mahkemesi’ne başvurup avukatı aracılığıyla ‘bu hukuksuzluğa son verin’ dedi. Mahkeme, Salgut’un talebini ve gerekçelerini dikkate alarak öğrenciyi haklı buldu.

 

YARGIDAN TOKAT GİBİ YANIT

Adana 1.İdare Mahkemesi, verdiği kararda aynen şu cümleleri kullandı. ‘Hukuk devletinde idareye tanınan takdir yetkisi mutlak ve sınırsız olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlıdır. Takdir yetkisine dayalı olarak tesis edilen işlemlerin hukuken gerçekli sebeplere dayanması gerekir. Bu düzenlemenin 2015 Bahar Dönemi başladıktan ve sınavlardan çok kısa bir süre önce yapılmış olması hukuki istikrarı engeller. Bu nedenle dava konusu işlemlerin iptaline oy çokluğu ile karar verilmiştir’

 

GÜMÜŞ: SİSTEM YANLIŞ

Üniversite öğretim elemanlarından Prof. Dr. Adnan Gümüş, üniversitenin geçtiğimiz yıl 4 kez not değiştirme sistemi ile oynadığını belirtip ‘Bu mevcut sınava giren öğrenciler için uygulandı. Alınan kararın yeni okula kayıt yaptıran öğrenciler için olması yani yeri giriş yapan öğrenciler için olması gerekirdi. Dönem içinde sistemle oynanmaz. Senatonun sınav ve not yöntemini değiştirme yetkisi var ama bu yetkiyi siz usulsüz olarak kullanamazsınız. Bağıl sistemin kendisinde hata var. Sınıf ortalamasına göre not vermek de yanlıştır. Bilginin ölçülmesi gerekir iken öğrencilerin birbirine göre bilgileri ölçülerek not verilmez. Hukuk da zaten gereğini söylemiş ve yapmıştır. Eğitimde bu kadar yanlışlıklar manzumesinin yaşanması öğrencileri mağdur ediyor’ dedi.

 

ERDOĞAN: YANLIŞTAN DÖNDÜK

Tekrar ders alarak boş yere dersten kalan binlerce öğrencilere adeta yanlış karar ile hukuksuzluk yaşatan üniversite senato kararının arkasında duran yönetimin de bu anlamda öğrencilere haksızlık ettikleri gerçekleri ortaya çıkıyor. Konu hakkında Rektör Yardımcısı olan Şeref Erdoğan ‘Yargı kararına uyarak gerekli düzenlemeyi yapacağız. Tüm öğrenciler için teknik bir çalışma yapıyoruz. Zaten bu değişiklik geçen yıl bahar döneminde değişmişti. Biz güz döneminde yine eski haline dönüştürdük’ dedi ancak yönetimin bu açıklaması öğrencilerin mağduriyetini önlemedi.