''Öğretmenlik mesleği her geçen gün değersizleştiriliyor''

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, öğretmelik mesleğinin her geçen gün değersizleştirildiği süreçte olduklarını öne sürdü.

Karaca, Öüretmenlwer Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ''her yıl olduğu gibi bu sene de magazin sayfalarına indirgenen yaklaşımla kutlamaya indirgenen "Öğretmenler Günü"24 Kasım kutlamaları hepimizi yine rencide edecektir.Çünkü kutlamalarda, resmi törenlerde ya da okullarda, mesleğin sorunlarına girmek yerine nerede yemek yeneceğine indirgenen bir yaklaşımla karşılaşmaktayız'' ifadelerini kullandı. Karaca, şunları kaydetti:


''Dershanelerin kapatılması konusu, kız erkek eğitiminin ayrıştırılması konusu, öğretmen ve öğretmen örgütleri ile değerlendirilmek yerine, cemaat denilen siyasal islamcı yaklaşımlarla, siyasal gelecek paylaşımı üzerinden değerlendirilebilmektedir.

Hepimiz adına utanç konusu ve aynı zamanda suçtur. Bu gün hepimizi ilgilendiren tartışmalar yaşanırken öğretmenler ve meslek örgütleri hiç alakaları yokmuşçasına gündemin dışında tutulurken, cemaat temsilcileriyle konunun tartışılması açıkçası 4+4+4 tartışmalarında da benzer durum olmuş ve hemen hemen hiç bir eğitim kurumunun onayı olmayan tamamen siyasal yaklaşımlarla hayata geçirilmişti ve getirisi; karmakarışık bir eğitim uygulaması, norm kadro fazlası durumuna düşürülen binlerce öğretmen, okulundan ayrılmak zorunda kalan binlerce öğrenci, seçmeli yutturmacasıyla getirilen dinsel ağırlıklı derslerle laik eğitimin bitirildiği bir süreç olmuştur.

Bugün ataması yapılmayan yaklaşık 300 bin öğretmen atama beklemekte, yaklaşık 160 bin öğretmen açığı bulunmaktadır. Öğretmen atama beklerken binlerce ücretli öğretmen çalıştırılmaktadır.

Atanamayan gençlerimizden 34'ü intihar etmiştir.

Hükümet bu tablo karşısında sanki lütufmuş gibi on bin öğretmen atama yapacağını müjde edasıyla duyurmakta, gelecek beş yıl da atamalar sürecek derken, seçimlere malzeme yapmaktadır. Son toplu görüşmelerde yandaş sendikanın tutumuyla hükümet teklifinin bile altında kalan ücret artışları uygulaması yaşanmış, hiç bir özlük hakkımızla ilgili düzenleme isteğimiz dikkate alınmamıştır.

Ülkede binlerce öğretmen yaşanılanlara tepki olarak gezi parkı eylemlerine katılmış toplumsal tepkiye destek olmuş ve hükümetin sorunlara duyarlı olmasını talep etmiştir. Sanki bu tutum suçmuş gibi binlerce öğretmene soruşturma açılmış ve soruşturmalar sürgün dâhil cezalara dönüştürülmektedir.

Bunların yanında işyerlerinde yetersizliklerden, müfredattan, personel yetersizliğinden kaynaklı onlarca sorun eşliğinde24 Kasım Öğretmenler günü gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu acı gerçekler içinde değerlendirmeler yapmak ve çözüm üretmek sorumluluğuyla, Tüm öğretmenlerimizin ve öğretmen adaylarımızın 24 Kasımı değerlendirmesini bekliyor saygılar sunuyorum.''