Ökesli, “Çocuk gelin olmaz”

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Saymanı Doç. Dr. F. Duygu Saban Ökesli, toplum içerisindeki kadının sürekli ikinci planda kaldığını, tacize, tecavüze uğradığını, öldürüldüğünü, çocuk yaşta evlendirildiğini söyleyerek çocuk’tan gelin olamayacağını dile getirdi.

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Mimar Ozan Tüzün ve yönetim kurulu üyeleri ile mimarların ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan oda saymanı Doç. Dr. F. Duygu Saban Ökesli, yaptığı konuşmada “Bugün 8 Mart, toplum içerisinde sürekli ikinci planda kalan, emeğine karşılık bulamayan, tacize tecavüze uğrayan, öldürülen, çocuk yaşta evlendirilen, geleceği hakkında özgürce karar almasına izin verilmeyen, mahrum bırakılan ve yok sayılan tüm kadınlarımızın insanca ve erkeklerle eşit şartlarda yaşaması için herkesi bilinçlenmeye ve bu yolda mücadeleye çağırıyoruz” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: İnanıyoruz ki kadınların toplumda hak ettikleri yere gelmesi, hem toplumun güçlenmesi hem de daha huzurlu, mutlu ve umutlu bir geleceğin kurulması için gereklidir. Unutulmamalıdır ki güçlü, mutlu ve kendine güvenen kadınlar, sağlıklı, topluma yararlı ve geleceğe güvenle bakan nesillerin yetiştirilmesinde en önemli aktörlerdir. Kadına şiddetin hiç bir türünün olmadığı bir dünya dileğimle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.”dedi.

ÖNEMLİ BİR BİLİM KADINI ‘HALET ÇAMBEL’

Bilim Kadını Prof. Dr. Zehra Halet Çambel Çakırhan’ın bir bilim kadını olarak görünmeyen etkisinin bir tanesinin Karetepe adının Mars’a yazdırmak olduğunu ifade eden mesai arkadaşı mimar Erol Doğan,  “Mimarlar odamızın böyle bir günde, bir bilim kadınının başarılı yaşamının ele alınmasına olanak sağladığı için yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum. Halet Çambel, gözükmeyen ve ön planda olmayan bilim insanı etkisiyle, ülkemizin ve yaptığı bilimsel çalışmalarının adını zor ulaşabilecek bir yerde uzayda; uluslararası düzeyde sonsuza kadar anılmasını – unutulmamasını sağlamıştır. Çambel, ayrıca 60 yıllık uzun bir süreçte gösterdiği direnç, dayanıklılık, sabır ve bilimsel çaba sonucu insanlık ve ülkemiz tarihi için önemli bir bilginin “Hitit Hiyerogliflerinin” okunur olmasını sağlayarak diğer bilim insanlarına yol gösterici olmuştur. Eğitime ve bilime verdiği büyük önemi Boğaziçi, Arnavutköy-İstanbul’da bulunan Kırmızı Yalısını sağlığında bir eğitim kurumuna  bağışlıyarak göstermiştir.” Diye konuşan Doğan, Prof. Dr. Zehra Halet Çambel Çakırhan’ın yaşamından kesitler vererek sunumunu tamamladı.

Sunumun ardından Mimarlar Odası Adana Şube Yönetimi günün anlamına istinaden tüm kadınlara defne ve çam fidanı hediye etti.