Ortaöğretim öğrencilerine mimarlık anlatıldı

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesince “Dünya Mimarlık Günü” etkinlikleri kapsamında Çukurova Sungurbey Anadolu Lisesi 11 ve 12. Sınıf öğrencilerine mimarlık mesleği anlatıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Mimar Gökçe Çelik ve Mimar Serhat Mehmet Altuner, Amaçlarının üniversite öncesi meslek seçimi yapacak öğrencilere yardımcı olmak ve mimarlık mesleği hakkında bilgi vermek olduğunu söylediler.

BİR YAPIDA ORKESTRA ŞEFİ MİMARDIR

Mimarın imar eden olduğunu ve dünya’nın eski mesleği olduğunu dile getiren Mimar Gökçe Çelik ve Mimar Serhat Mehmet Altuner, yaptıkları konuşmada “Yaşanacak mekânlar tasarlamak biz mimarların işidir. İnsanlık tarihinin her döneminde önemli olmuştur. Dini yapıların tanrıya ulaşma arzusundan iktidarı simgeleyen saraylara ya da bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekanı tasarlar. Hepinizin bildiği gibi tarihe bakıldığında Mimar Sinan’ın eserleri iyi mimarlık sonucu günümüze kadar gelmiştir. Geçmişin birikimleri ile geleceği hazırlayacak gelecekte yaşanacak kaliteli yaşam çevrelerini oluşturacak vizyon sahibi bireylerin mesleğidir. Hastane, AVM, gökdelen aklınıza gelecek her türlü yapı mimarlar tarafından tasarlanıp, çiziliyor. Ardından yaşama geçiyor. Bir yapıda orkestra şefi mimardır” dediler.

ÇALIŞILACAK ALAN GENİŞ

Mimarlık okullarından mezun olanların mesleğin ilgi alanının çok geniş bir yelpazeyi kapsaması nedeni ile birbirinden çok farklı alanlarda çalışabildiklerinide ifade eden Çelik ve Altuner, bir mimarın Kamu Kurumları’nda, Yapı denetimi amacı ile Yasa ve yönetmeliklerin hazırlanmasında, Özel Sektör’de Serbest çalışan mimarların bürolarında tasarımcı ve/veya uygulamacı olarak, Şirketler Bankalar vb. kuruluşlarda sürekli görevli mimar olarak, Şantiyelerde görev alarak, Yapı Sektörü’ne ilişkin malzemelerin tasarımında üretim sürecinde pazarlamasında ve satış noktalarında Sergi vb. organizasyonların hazırlanmasında, Mimarlık ve ilgili alanlarda dergi yayıncılığında,  Akademisyen olarak çalışabileceklerini de sözlerine eklediler.

Çukurova Sungurbey Anadolu Lisesi mezunu Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğrencisi olan ve aynı zamanda konuşmacı mimar Serhat Mehmet Altuner’in oğlu Serkan Altuner’in öğrencilere gönderdiği mektubun okunmasının ardından mimar olmak isteyen öğrenciler mimarlık mesleği ile ilgili soruları konuşmacılara yönelterek, merak ettikleri konulara cevap buldular.


TEŞEKKÜR

Çukurova Sungurbey Anadolu Lisesi Müdürü Yakup Aşıcı, konferans veren Mimar Gökçe Çelik ve Mimar Serhat Mehmet Altuner’e teşekkür ederek “tüm mimarların Dünya Mimarlık Günü kutlu olsun” dedi.