Otomobillerde de kış lastiği uygulanmalı

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Başkanı İhsan Memişi otomobillerde de kış lastiği uygulanması gerektiğini belirtti.

Memiş. kış lastiği uygulamasının kamyon, otobüs, minibüs ve çekicilerde iki yıldan beri 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında başarılı bir şekilde uygulandığını bildirdi.  ''Türkiye 4 mevsimi yaşayan bir coğrafya bölgesine sahip olup,kış ve yaz tüm araçlar batıdan doğuya ve kuzeyden güneye daima sefer yapmaktadır'' ifadelerini kullanan Memiş, şunları kaydetti:

''Bu nedenle bilhassa kış aylarında yol tutuşu,fren mesafesine katkısı,virajlarda kaymayı önlemesi nedeniyle can ve mal güvenliğine büyük katkısı olmaktadır.

Ancak toplam motorlu araçlarımızın % 50 sini  OTOMOBİLLER oluşturmaktadır. Otomobiller gerek hız ve gerekse ağırlık bakımından diğer araçlara göre daha çok risk taşımaktadır.Türkiye de yolcu olarak  gerek kent içi taşımacılığın ve gerekse şehirlerarası taşımacılığın % 80’i otomobiller ile yapılmaktadır.Kazalarda ölenlerin sayısal durumu da otomobilleri göstermektedir.Bu nedenle Büyük araçlardan önce  otomobillerde 1 Kasım ve 1 Nisan tarihleri arasında mutlaka kış lastikleri takmalıdır.Buna ticari taksilerde dahildir.Böylece tamamen yolcu taşıyan otomobillerin kışın yağmurlu, karlı,buzlu zeminlerde daha çok güvenliği sağlanmış olacak ve buda can kayıplarını azaltacaktır.

Ulaştırma  ve Denizcilik Bakanlığının can güvenliğini esas alarak tüm otomobiller de KIŞ LASTİĞİ takma zorunluluğunu yönetmelik kapsamına alarak uygulamasını talep etmekteyiz.''