Öztanrıöver: ''Down Cafe yaşatılmalı''

Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı CHP’li Murat Öztanrıöver ve eşi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver, Kadın Eli Derneği tarafından down sendromlu çocukların sosyal hayata katılımı ve kendilerine güvenlerini kazanmaları amacıyla açılan down Cafe’yi ziyaret ettti.

Kadın Eli Derneği tarafından down sendromlu çocukların sosyal hayata katılımı ve kendilerine güvenlerini kazanmaları amacıyla açılan down Cafe’ye destek olmak için ziyaret eden Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı CHP’li Murat Öztanrıöver ve eşi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver, down  cafe’nin gelirlerinin giderlerini karşılayamayıp, kapanmak üzere olduğunu öğrenince ''Adana’da ki  bütün resmi ve özel kurumlar, sivil toplum örgütleri  konuyla ilgilenmeli “hep birlikte” çözüm üreterek down  cafe  yaşatılmalıdır'' dedi.

ÇUKUROVA İLÇEDE ENGELLİLER KÜLTÜR MERKEZİ KURACAĞIZ

Birçok il’de down cafe projesinin başlatıldığını hatırlatan CHP’li Murat Öztanrıöver, şunları kaydetti:

''Adana’da ki down  cafe’nin kapatılması Adana’nın ayıbı olacaktır. Çukurova belediyesini yönetebilme şansı yakaladığımız da böyle projelere destek vereceğiz. Eğer Adana’nın down cafesi o sürece kadar yaşatılamaz ise Adana’nın down cafesini Çukurova da yeniden oluşturacağımıza söz veriyoruz. Down sendromlu ve bütün engelli çocuklarımızın hayata tutunacakları engelliler kültür merkezini Çukurova belediyesi bünyesinde gerçekleştireceğiz.  Bu merkezlerde sadece down sendromlu çocukların değil, bütün engelli çocukların, yaşamın içerisine dâhil olmasını sağlayacağız. Bu çocukların aileleri de artık çocukları ile birlikte evlere mahkûm olmaktan kurtulacak ve bu aileler yaşama şevklerini tekrar kazanacaklardır. Engelli kültür merkezindeki çocuklarımızın başarıları, sağlıklı çocuklarımıza da gayret ve çalışma ile bütün zorlukların aşılabileceğinin mesajını verecektir”

 

DOWN SEDROMLULARDAN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver, down sendromlu çocukların topluma örnek olacak davranışlarının olduğunu vurgulayıp, bizlerin onlardan öğreneceği sıra dışı davranışları vardır dedi. Engelliler Olimpiyatlarında yaşanan bir olayı da anlatan Uzm. Dr. Sümer Öztanrıöver, “yarış yapan  down sendromlu çocuklardan birisi düşüyor. Diğer bütün çocuklar düşen arkadaşlarına yardım edebilmek için geri dönüp arkadaşlarını kaldırıyorlar ve hep birlikte yarışı tamamlıyorlar. Burası rekabetin, kazan-kaybet ilkesinin olmadığı bir dünya. Yapılan araştırmalar, Down Sendromlu çocukların, normal zekaya sahip çocuklardan daha mutlu olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde ailelerinin de genel nüfusa oranla daha mutlu oldukları bulunmuştur”