Parkomat işsizleri!

Adana'nın Kozan ilçesinde geçen yıl uygulanan ve yılbaşı itibariyle mevcut firmanın ihaleye katılmaması nedeniyle parkomat uygulamasının ortadan kalkması ile yeni bir işsizler sınıfı türedi. Bu sınıf ise parkomat işsizleriydi.

Kozan’da 2012 yılından bu yana yaklaşık 5 yıldır bazı caddelerde uygulanan park parası parkomatörlük iptal edildi. Kozan Belediyesi’ne her ay 12 bin TL kira veren SZD Şirketi önce 25 çalışanını 18’e indirdiler. Piyasaların kırılganlığı, asgari ücretin artışına, her yıl belediyenin yaptığı %10 zam da eklenince zarar ettiklerini söyleyen firma yetkilileri yeni yıla girerken Kozan’da 20 kişiye ekmek veren işletmeciliği bıraktılar. Firmanın Kozan Belediyesi’ne, emekçilerin işlerini kaybetmemesi için iş teklifinde bulundukları, başkan Musa Öztürk’ün ise ‘düşünelim’ dediği öğrenildi. 

Parkomatör uygulaması iptal edilir edilmez, Kozan’daki trafiğin rezil olduğu gözlenirken, araç sahibi yurttaşların sevindikleri, işini kaybeden çalışanların ve esnafların üzüldükleri görüldü. Özellikle Hal Sokak esnafı uzun süre araç park edilmesinden duyduğu rahatsızları dile getirdiler. Bu arada Kozan’da parkomatör şefliği yapan Deniz Ali Koç’un personelleri ile uyumu ve işine duyduğu saygı da dikkat çeken diğer bir önemli ayrıntıydı. Vatandaşlar tarafından, Kozan trafik ekiplerinin sokaklara ve caddelere park eden araçlar için nasıl bir uygulama yapacağı da merakla bekleniyor.