Pazardaki fiyat artışının sorumlusu komisyoncu değil

Adana Hal Hakem Heyeti 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, pazardaki meyve sebzenin fiyatındaki artışın sorumlusunun toptancı halindeki komisyoncu olmadığını, olumsuz hava koşullarına bağlı ürünün az olması nedeniyle piyasanın değişiklik gösterdiğini söyledi.

FİYAT ARTIŞININ SORUMLUSU İKLİM

"Özellikle kış aylarında ortaya çıkan sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş artışlarının mevsimsel olmakta, olumsuz hava koşulları ve don olaylarının ürün fiyatlarını artırmaktadır. Birçok ürünü don vurmasından sonra sebze ve meyve üretimi düşmüş olup bu nedenle fiyatları artırmıştır. Bu konuda Hal Hakem Heyeti olarak Ürünlerin biran önce künye uygulamasına geçmesini, üreticiden tüketiciye kadar aşamalarının takibinin yapılması ile ilgili başta belediyeler olmak üzere tüm ortak paydaşları göreve davet ediyoruz. Ürün fiyatlarının üretim yerindeki fiyatı ile nihai tüketicinin satın aldığı ürünlerin daha sıkı denetlenmesi gerekmektedir. Tüketime sunulan ürünlerin Fiyat Etiketi Yönetmeliği'ne göre fiyat etiketinin olmaması ve bunların takip edilmemesi yerel yöneticilerin üzerlerine düşen görevi yapmadıklarını ortaya koymaktadır. Bu yönetmelikle serbest piyasada oluşan olumsuz rekabetin önlenmesi amaçlanmaktadır."

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre gıda fiyatlarının tüm dünyada arttığına dikkat çeken İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü: