Piyasası 1200 dolar!

ATAK A.Ş'nin 3 günlük Lübnan gezisi için istediği 2350+KDV dolar dudak uçuklattı.

Adana Ticaret Odası ile diğer katılımcıların sermayesiyle kurulan ve temel amacı turizm olan ATAK A.Ş’nin asıl asli görevinden uzak ticari ilişkileri düzenleyen şirket haline gelmesinin sürekli meclis üyeleri tarafından eleştirildiği bir ortamda Beyrut’a düzenlenecek olan gezinin rakamları dudak uçuklattı. Piyasa araştırmasını yapan iş adamları ‘aynı koşullardaki bir gezi piyasada 1200 dolara yapılabilir. Bu rakam bizlerin bu tür gezilerin maliyetini bilmediğimizi sananların tespit ettiği rakam olsa gerekir’ diyerek tepkilerini ortaya koydular.

ÇUKUROVALI BULUŞMASI!

ATAK A.Ş’yi yılbaşına kadar sürdürmek adına meclis üyelerinden olur alan Adana Ticaret Odası’nın yetkilileri, bu zamana kadar ellerindeki birkaç projeyi hayata geçirmeyi taahhüt etmişlerdi. Gelinen noktada ilgili şirketin elindeki birkaç projeden birisi olarak bilinen Beyrut-Adana trafiğinde bu kez iş gezisi düzenleniyor. Daha önceki gezilerde Türkiye ile Lübnan arasındaki gerilimi azaltacak, Lübnan Turizm Bakanının Ermeni asıllı olmasından kaynaklı sözlerini düzeltmeye vesile olan bir kuruluş konumunda olan ATAK A.Ş’nin son görevi ‘Çukurovalı üreticileri Lübnan ile, Beyrut ile buluşturmak’ oldu.

KATILIM BEKLENTİLERİ GERÇEKLEŞMEZ


‘Oysaki ATAK A.Ş’nin asli görevi Adana’yı turizm konusunda kalkındırmaktı’ diyerek konuşan Adanalı iş adamları ve ATO üyesi ticaret erbapları ‘ortaya konular rakamlar çok uçuk ve yüksek. Piyasa araştırması yapsınlar. Bu rakamların yarısından az fiyata bu program dâhilinde Beyrut gezisi yapılabilir. Beyrut’un bu tür ticaret ile doyum noktasında olduğu ve Pazar olarak da Beyrut Pazarının uygun olmadığını bilen bir iş adamı olarak bu uçuk rakamlarla 3 günlük bir programa katılmak biraz ticareti bilmemek olur’ şeklinde yorumladılar. Konu hakkında görüşlerini aldığımız iş adamları, ‘bu kafileye katılım konusunda beklentilerini bulamazlar. Gidecek olan iş adamlarının da öncelikle Türkiye-Lübnan arasındaki iş hacmine bakmalarını, ihracat rakamlarını bir gözden geçirmelerini salık veririz’ dediler.

LÜBNAN’LA TİCARET YÜZDE 25 DÜŞTÜ

Bu arada, AKİB’i verilerine göre,  Lübnan’a geçen yılın ocak-temmuz döneminde Adana’dan 8 milyon 368 bin 46 dolar tutarında 74.361.474 kilogram ihracat gerçekleştirilirken, bu yılın aynı döneminde gerçekleştirilen ihracat tutar bazında yüzde 25,1 oranında düşerek 6 milyon 270 bin 105 dolara geriledi. Kilogram bazında ise yüzde 25,5 oranında gerileyerek 55.380.752 kilograma düştü.