Resmi İlan Yönetmeliği değişti

Basın İlan Kurumunun 'Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulunun 21 – 23 Şubat 2017 tarihlerinde gerçekleşen toplantısında Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği Kurumumuz Genel Kurulunun 2016 yılı Ağustos ayındaki toplantısında kabul edilerek Resmi Gazetenin 5 Ekim 2016 tarih ve 29848 sayılı nüshasında yayımlanmış ve bekleme sürelerine ilişkin maddeler bu tarihte, diğer maddeler ise 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Ancak, gazetelerin içeriğinin incelenmesi ve gerçekleştirilen denetlemelerde iller arasındaki demografik ve sosyo-ekonomik farklılıklar nedeniyle, gerek haber konusu olayların iller bazında orantılı olmaması, gerekse kadrolarda muhabir olarak istihdam edilen kişilerin mesleki yeterliliklerinin farklılık arz etmesi nedenleriyle 39 uncu maddede geçen en az dörtte birinde ifadesi sekizde birinde olarak yeniden düzenlenmiş, maddenin altıncı fıkrası ise kaldırılmıştır.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı kapsamında asgari kadrolar için istisna getirildi

Sözü edilen Program uyarınca gazetelerde fikir işçisi sıfatıyla görev yapan ancak bahsi geçen Yönetmeliğin asgari kadroda gösterileceklerin niteliklerine dair 65 ve 78 inci maddelerinde belirtilen şartları taşımayan kişilerin, Program süresinin bitiminde görev yaptıkları ilgili gazetelerde ara vermeden aynı sıfatla çalışmaya devam etmeleriyle birlikte çalıştıkları gazetelerin asgari fikir işçileri kadrolarında yer alabilmeleri mümkün olamamaktaydı.

Asgari iade oranı hakkındaki 67 nci maddede, iadesiz gösterilen bayi satışlarının dikkate alınmayacağı ve kabul edilebilecek asgari iade oranının “gazetelerin kendileri için aranılan günlük asgarî fiili satış miktarı” üzerinden hesaplanacağı hükme bağlanmıştı. Ancak gazetelerin asgari fiili satış miktarı hesaplanırken faturası düzenlenmiş abonelerin de bu miktara dâhil edilip edilmeyeceği hususunda tereddütler hâsıl olmuştu.

Resmi ilan yayınlama hakkı kazanmak için bekleme süreleri, Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin Resmi Gazetede yayım tarihi olan ve 5 Ekim 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 70 inci maddesinin birinci fıkrası ile 80 inci maddesinde arttırılmak suretiyle yeniden belirlenmiştir.

Bununla bağlantılı olarak vasıflı gazete adaylarına dair hükümleri düzenleyen 86 ncı maddenin ikinci fıkrasında geçen 6 (altı) ayın 12 (oniki) aya çıkarılması ile alt vasıflı gazetelerin bekleme süreleri arttırılırken resmi ilan yayınlama hakkına sahip alt vasıflı gazetelerin haklarının korunması amacıyla, alt vasıflı gazete olarak resmi ilan yayınlama hakkına sahip gazeteler vasıflı gazete olmak için başvuruda bulunmaları halinde 24 (yirmi dört) ay yerine 18 (on sekiz) aylık bekleme süresine tabi tutulacaklardır.

Geçici Madde 1 değiştirildi

Ancak, gazetelere 31 Aralık 2016 tarihinden önce 67 sayılı Genel Kurul kararının hükümlerine uygun yayınlanmakta iken yeni hükümler getiren Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğin hükümlerinin 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yerine getirilmemesi halinde uygulanacak müeyyide, yayınlama hakkının durdurulması olmalıdır. Çünkü Yönetmeliğin 27 nci maddesinde süreli yayının hangi durumlar çerçevesinde ‘yayınlama hakkının son bulacağı’ açık bir şekilde hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla Geçici Madde 1’de geçen sone ereceği ifadesi durdurulma şeklinde değiştirilmiştir.

Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin değişen maddelerini görüntülemek için tıklayınız