Restorasyon, tarihi binanın ölümü oldu

Seyhan Belediyesi'nin tearihin ilk döneminden beri yerleşim yeri olan Adana'nın kalbi Tepebağ'da gerçekleştirdiği restorasyon ve bir sokağı hayata döndürme projesi 300 yıllık tarihi bir binanın sonu oldu.

Seyhan Belediyesi'nin tearihin ilk döneminden beri yerleşim yeri olan Adana'nın kalbi Tepebağ'da gerçekleştirdiği restorasyon ve bir sokağı hayata döndürme projesi 300 yıllık tarihi bir binanın sonu oldu.

YERLER BİR EDİLDİ

Turhan Arun Sokağı'nda 19 Ağustos 2015 tarihinde restorasyon ve sokağı hayata döndürme projesini uygulamaya sokan Seyhan Belediyesi, sokakta karşılıklı olarak yer alan 300 yıllık binadan birini yerle bir etti. Seyhan Belediyesi'nin amacını Adana'nın tarihi dokusunun önemli bir parçası olan Avukat Turhan Arun Sokağı'nın özgün yapısını bozmadan basit onarım çalışması yapılarak bu tarihi sokağımızı yeniden canlandırmak" olarak açıkladığı ve halen devam eden proje kapsamında, sahiplerinin kendi olanaklarıyla onarım yaptığı evin karşısında bulunan 300 yıllık binayı, yeşil alan yapma gerekçesiyle yıktı.

2 BİNAYI KAMULAŞTIRDILAR

Yıktığı binanın yerini şimdilik siyah taşlarla kaplı halde bırakan Seyhan Belediyesi, daha sonra o binanın yakınında yer alan iki tarihi binayı kamulaştırdı. Şimdi mahalle sakinleri o iki binanın da akibetinin 300 yıllık bina gibi olmasından korkuyor. Seyhan Belediyesi ise, o iki binayla ilgili bugüne kadar herhangi bir çalışmaya başlamadı. Mahalle sakinlerinin beklentisi olan, binaların aslına özgün ve tarihsel dokusunun "basit onarım çalışması" ile bozulmadan hayata döndürülmesi taleplerinin Seyhan Belediyesi'nce ne ölçüde karşılanacağı da belirsizliğini korurken Belediyece vatandaşlara bilgilendirme yapılmadığı bildirildi.

MUSABALI KONAĞI ENDİŞESİ

Seyhan Belediyesi'nin 300 yıllık tarihi binayı "restorasyon kapsamında" yerle bir etmesi, restorasyonunu üstlendiği 700 yıllık Musabalı Konağı'nın geleceği açısından da endişe doğurdu. Türkiye'deki altından yol geçen nadir evlerden biri olan Musabalı Konağı'nın 2007 yılından bu yana yılan hikayesine dönen konağın restorasyonu işinde, 13 gün önce gerçekleştirilen ihaleyle somut bir adım atıldı ama, Turhan Arun Sokağının yeniden canlandırılması projesi kapsamında, Musabalı Konağına çok yakın yerde bulunan 300 yıllık evin yıkılması anımsayan mahalle sakinini konağın geleceğiyle ilgili korku sardı.