“Romanya ekonomisi, yatırım ve iş fırsatları” anlatıldı

Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğiyle Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda, “Romanya Ekonomisi, Yatırım ve İş Fırsatları” anlatıldı, iki ülke iş dünyasına ortak yatırım çağrısı yapıldı.

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofre ve Türkiye’nin Bükreş Ticaret Müşaviri Bahadır Necat’ın da katıldığı toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç,  iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin uzun yıllara dayandığını belirterek, Romanya ve Türkiye hükümetlerinin, bölgenin küresel ekonomiye entegre olmasını ve işbirliğinin artmasını hedeflediğini söyledi.

Ekonomi Bakanlığı’nın 2012-2013 yılları arasında Romanya’yı hedef ülkeler listesine aldığını vurgulayan Kıvanç, "Romanya'da 2012 sonu itibariyle 12 bin 500'ün üzerinde Türk sermayeli şirket mevcut. Bu firmalarımızın yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımı bulunmaktadır. Türkiye'nin ilk sanayileşen kentlerinden olan Adana, genç nüfusu, uluslararası markaları, nitelikli iş gücü ve verimli topraklarıyla Romanyalı iş adamlarına önemli işbirliği ve ticari başarı fırsatları sunmaktadır" dedi.

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, vize uygulamasının kaldırılmasını, Romanya’daki Türk firmalarının Türkiye’den giden nitelikli elemanlarına oturum ve çalışma izinleri almalarında destek olunmasını istedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Türk KOBİ’lerinin Avrupa pazarına Romanya üssüyle, Romanya KOBİ’lerinin de Asya ve Ortadoğu pazarına Türkiye üzerinden nüfuz edebileceği bir yapının büyük yarar sağlayacağını bildirdi.

Stratejik konumuna, kültürel ve tarihsel yakınlık ve kaynaklara bakıldığında mevcut dış ticaretin iki ülkeyi de mutlu etmediğini belirten Onatça, “Eğer Romen dostlarımız da bizim gibi düşünürlerse, iki güçlü partnerin neleri başarabileceğini dünyaya göstermemiz çok zaman almayacak. Bu işbirliği özellikle iki ülkenin KOBİ’leri açısından çok yararlı olacak” dedi.

Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei ise, Romanya'nın Türk iş adamlarına her alanda işbirliği ve desteğe açık olduğunu bildirdi. İşbirliğinden her iki ülkenin de kazançlı çıkacağını belirten Büyükelçi Onofrei, “Gerçek başarı budur. İki ülke arasında geçmişten gelen derin ilişkiler var. Türkler ne kadar başarılı olursa, ne kadar huzur içinde yaşarsa bizler de kendimizi o kadar huzurlu ve başarılı hissediyoruz” diye konuştu.

Romanya’da 5 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunduğunu, 13 binin üzerinde Türk sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini ifade eden Onofrei, “Biz, bir Türk şirketi Romanya'ya yatırım yaptığında, bakan, başbakan hatta cumhurbaşkanı düzeyinde katılımla yatırımın açılışına destek veririz. Bizim asıl problemimiz, bu ilişkilerimizi mevcut durumundan nasıl daha üst sevileyere çıkarabiliriz. Hükümet olarak her türlü desteği ve garantiyi vermeye hazırız" görüşünü dile getirdi.

AGİAD Başkanı Tamer Gülcan, Türkiye ile Romanya arasındaki ticaretin olması gereken yerde bulunmadığını bildirdi. Gülcan, “Geçen yıl Adana’dan Romanya’ya ihracat sadece 20.5 milyon dolarda kalmıştır. Adana’nın aynı yıl Romanya’dan ithalatının 37,3 milyon dolar. Yaklaşık 60 milyon dolarlık dış ticaret hacminin potansiyel göz önünü alındığında çok düşük kalmasının iletişim eksikliğimizden kaynaklandığını görmekteyiz” şeklinde konuştu

Toplantıya katılan Adana iş dünyasına, Bükreş Ticaret Müşavirimiz Bahadır NECAT, Türk İşadamları Derneği Başkanı Aykut Akbulut, Başkan Yardımcısı Hamdi Demirel ve Genel Sekreter Güven Güngör tarafından Romanya ekonomisi, yatırım ve iş fırsatları konusunda sunum yapıldı.