Satranç oyunu gibi!

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Ağustos ayı meclis oturumunda Kenan Evren isminin yerine Devlet Bahçeli isminin konulması ile başlayan tartışma adeta satranç oyununa döndü

Başkan Hüseyin Sözlü'nün ‘Bahçeli' konusundaki ısrarı ile kabul edilen gündem maddesine meclis oturumunda sayısal çoğunluk adına müdahil olamayan Ak Parti ve CHP Gurupları, hamle üzerine hamle başlattılar.


SÖZLÜ ISRARLI VE KARARLI


Başkan Hüseyin Sözlü, meclisteki sayısal çoğunluğu da hesaba katarak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ağustos oturumunda ‘Kenan Evren isminin yerine Devlet Bahçeli isminin verilmesi' yönündeki teklifi meclis üyelerinin huzuruna getirdi. CHP'li meclis üyelerinin biraz da hazırlıksız yakalanması ile bir kısım CHP'li üyeler evet, diğer kısımları da hayır ve çekimser oy kullanınca oy çokluğu ile gündem maddesi kabul edildi.


SERDAR SEYHAN İSTİFA ETMİŞTİ


İşte ne oldu ise bundan sonra oldu. CHP'li meclis üyelerinin bu bölünmüşlüğü kamuoyunda partililer tarafından eleştirilen noktalara kadar taşındı ve bunun üzerine CHP'nin eski il başkanlarından olan ve halen Büyükşehir Belediyesi Gurup Başkanvekili olarak görev yapmakta olan Serdar Seyhan oylamadan bir gün sonra istifa etmek durumunda kaldı. Serdar Seyhan'ın istifasında oylamadaki meclis üyelerinin tavırlarının etkili olduğu belirtiliyor.


GÜLAÇTI TOPU VALİ BEYE ATMIŞTI


Ak Parti Gurup Başkanvekili Ozan Gülaçtı, alınan kararı eleştirip Devlet Bahçeli isminin kesinleşmeden tabelanın asıldığını söyledi ve son kararı Vali Mahmut Demirtaş'ın vereceğinin altını çizdi. Ozan Gülaçtı, Vali Beyin onayından çıkmaması halinde asılan tabela ile MHP'nin de şaşkınlık yaşayacağına değindi ve Devlet Bahçeli'nin de MHP'nin aldığı bu kararı değerlendirir iken ‘Şehitler mi önemli? Benim ismim mi önemli?' sorusunu partililere soracağını söyledi.


İDARE İSE ‘KONU VALİNİN YETKİSİNDE DEĞİL' DEDİ


Bu açıklamadan sonra Adana Büyükşehir Belediyesi idaresi Ak Partili Ozan Gülaçtı'nın ifadelerine katılmadıklarını belirtip ‘Alınan meclis kararında son karar yetkisi Vali Beyde değil. Anayasa Mahkemesi'ne açılan bir davadan sonra seçilmiş meclislerin almış olduğu kararı Vali Beyin ret etme şansı yok. Sadece konuyu idare mahkemesine taşır. Alınan karar bu şekilde doğrudur' açıklamasını yaparak Ak Partinin savını da böylelikle çürütmüş oldu.


BARUT VALİLİĞE İTİRAZ EDECEK


Ak Partili Ozan Gülaçtı ise bu açıklamadan sonra ‘Büyükşehir Belediyesi bu görüşü savunuyor ise çıkarak resmi bir açıklama yapar ve konu bundan ibarettir diyerek açıklamalarda bulunur' diye idarenin görüşüne katılmadığını söyledi. Tam bu noktada CHP'den İl Başkanı Ayhan Barut da tartışmanın merkezine girdi ve Barut, bugün için konuya itiraz edeceklerini ve Valiliğe itiraz dilekçelerini vereceklerini söyledi.


KONU NEREYE VARACAK?


İşte bu tartışma yaşanır iken MHP'li Hüseyin Sözlü ve meclis üyeleri ‘Devlet Bahçeli ısrarımız sürüyor' diyerek tavırlarını ortaya koyarken, AK Parti ve CHP ise konuyu ancak Vali Mahmut Demirtaş'ın çözeceği görüşünde birleştiler. Tam bir satranç oyununa dönen ‘Devlet Bahçeli ismi' konusunda geri adım atılıp atılmayacağı, hukuken konunun nereye varacağı ise zaman içinde belli olacak. Bu ayrışmanın ileriki dönemlerde Büyükşehir Meclisinde sıkıntıları da beraberinde getireceği ümit ediliyor