Şehrin kalbi Tepebağ olacak

Gazetemizden Kurtuluş Kılınç'a özel röportaj veren Adana Valisi Süleyman Elban önemli açıklamalar yaptı.

Ç. BARIŞ- Adana Valisi Süleyman Elban bundan tam dört ay önce koltuğuna oturmuş ve görevine başlamıştı. O zamandan bu zamana geçen süreçte Adana’yı tanımaya ve yapılabilecekler hakkında kafa yormaya başlayan Vali Elban şimdiye kadar hep olumlu bir profil çizdi.

Şehre gelmeden önce ilk röportajını Çukurova Barış Gazetesi’ne veren Vali Elban ile Adana’ya geldikten sonraki birebir ilk özel röportajını yine gazetemiz yaptı. Kurtuluş Kılınç’ın sorularını yanıtlayan Vali Elban çok önemli açıklamalara imza attı, müjdeler verdi.

4. Uluslararası Lezzet Festivali Süleyman Elban Valimizin ilk önemli çalışmasıydı. Biz de sorulara oradan başladık.

Kurtuluş Kılnçı: 4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ni nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Vali Süleyman Elban: Uluslararası Adana Lezzet Festivali Adana Valiliği’nin bir organizasyonu. Buna rağmen başta Adana Büyükşehir ve merkez ilçe belediyeleri olmak üzere çeşitli resmi ve özel kurumlardan ayrıca STK'lardan da büyük destek görüyoruz. Bu kurumlarımız da bu işin bir parçası konumundalar.

Bu yıl, salgın hastalık koşulları nedeniyle bilindik şekilde bir festival yapmamızın imkânı yoktu. Biz de bu yüzden festivali dijital olarak gerçekleştirmek istedik. Yapmadığımız takdirde gelenekselleşmiş bir festivalin iptal edilmesi de söz konusu olabilirdi. İlk zamanlar festivalin dijital yapılması fikri insanlara komik geldi. Haberler ilk çıktığında "Lezzet festivali dijital mi olur?" diyerek itiraz edenler oldu. Bu karar aslında bizim için de iddialı bir karar oldu. Sonuç olarak baktığımızda bu festivali yapma amacımıza ulaştık.

 

Kurtuluş Kılınç: Bu festivali dijital olarak gerçekleştirmekteki amacınız neydi?

 

Vali Süleyman Elban: Bu festivalle birlikte Adana’yı, Adanalıları, Adana’nın değerlerini, gelenek ve göreneklerini, kültürünü, tarihini, coğrafyasını en önemlisi de Adana mutfağını tanıtmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de en büyük amacımız daha fazla sayıda insana ulaşmak. Yaşadığımız çağda dijital platform kadar etkili, hızlı bir şekilde insanlara ulaşmanın daha kolay yolu yok. Daha önceki yıllarda yaklaşık 300 Bin insan bu festivallere katılabiliyormuş ama dijital dünyada yeterli kadar etki uyandırmadı. Çünkü hedef o değildi. Asıl hedef festivalin düzenlenmesi ve basında yer almasıydı. Biz farklı bir organizasyon yaptık. Sembolik bir açılışın dışında tüm organizasyonlarımızı dijital gerçekleştirdik. Böylece 7 milyonun üzerinde insana ulaştık. Master Chef yemek programından da harika bir dönüş aldık.Vlogger ve youtuberlar ile influencerların da katılımı ve festivalle ilgili organizasyonları kendi hesaplarından paylaşması sonrasında çok daha fazla sayıda insana ulaştık. Normal bir festivalden çok daha fazla insanın festivali bilmesine, takip etmesine vesile olduk. Biraz buruk da olsa çok güzel bir festivali geride bıraktık. Amaç tanıtımsa bunu fazlasıyla gerçekleştirdik. Damağa değilse de göze hitap etmiş olduk.

 

Kurtuluş Kılınç: Festivalin Adana’ya ekonomik bir katkısı olmadığı ve sosyal medyada ortaya çıkan fotoğraflardan dolayı festival programlarında pandemi kurallarına riayet edilmediği ile ilgili eleştiriler oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

 

Vali Süleyman Elban: Bu eleştirilerin hiç birisine katılmıyorum. Açılış programında Bilim Kurulu’nun standartları neyse biz de ona uygun bir alan oluşturduk. Maske dağıtımı yaptık. Sandalyeleri bir buçuk metre ara ile yerleştirdik. Sınırlı sayıda insan ile bu açılışı yaptık. Bir kalabalık oluşmadı, bir curcuna olmadı. Ortaya çıkan bir kaç fotoğraf yüzünden bu festivalde sağlık kurallarına uyulmadı diyemeyiz.

 

Festivalin Adana ekonomisine de çok katkısı oldu. Ben geçtiğimiz hafta sonu belli etkinliklere katılmamın dışında bir vatandaş olarak Adana’nın çeşitli yerlerini dolaştım. İşletmeleri gezdim. Çoğu kalabalıktı. İşletme sahipleri ve yöneticileriyle bunu konuştuğumda festivalin etkisi olduğunu söylediler. Çünkü bir festival olduğunu duyan özellikle çevre illerde yaşayan vatandaşlarımız hafta sonunu Adana’da geçirip en azından bir Adana Kebabı yemek istediler. İşletmelerimizin gelirleri en az yüzde 50 oranında arttı. Tanıtımın bir amacı da bir süre sonra işin para kazanmaya döndürülmesidir. Dolayısıyla çok kısa bir süre sonra biz bunu da başaracağız. Festivalin şehrimize maddi katkısı da olacak.

 

Kurtuluş Kılınç: Kültürel anlamda baktığımızda Adana’da çok önemli bölgeler var. Bunların başında da Tepebağ Bölgesi ve Seyhan Nehri geliyor. Sizin bu bölgelerle yakından ilgilendiğinizi biliyorum. Bu alanlarla ilgili düşünceleriniz neler? Çalışmalar ne durumda?

 

Vali Süleyman Elban: Kurtuluş Bey; Seyhan Nehri ve Seyhan Gölü konusu çok özel ve uzun bir konu. Bununla ilgili sizinle özel bir röportaj yapalım. Seyhan ve Ceyhan nehirlerimiz, Seyhan Nehrimiz ve deniz sahillerimiz çok önemli. Burada insan ve su arasında sağlıklı ve doğru bir ilişki kurmamız lazım. İnsanın da suyun da kazandığı bir ilişki olmalı bu. Suya nasıl iyi bakacağız? Su nasıl kazanacak? Temiz tutacağız, bakımını yapacağız, ilgileneceğiz vb. Bu ilişkiyi kurmamız lazım ama olgunlaşınca bunu uzun uzun konuşuruz.

Tepebağ'a gelince; Ben özellikle Tepebağ’a da özel bir önem veriyorum. Ben geldikten hemen sonra çalışmalara başladık. 24 saat yaşayan Tepebağ’ı oluşturmaya çalışıyoruz. Şehrin kalbi Tepebağ olacak. İş adamlarını, ustaları, şefleri, Adana’ya has yöresel lezzet ve eşyaları üretenleri şimdiden Tepebağ’da olmaları için teşvik ediyorum. Şimdiden en güzel yeri, ekonomik ve konum olarak uygun yerleri seçin diyorum. Çünkü çok yakında insanlar orada farklı bir yaşam bulacak. Ocak ayından itibaren biz de Valilik olarak Tepebağ’da bir ofis açacağız. Misafirlerimizi orada ağırlayacağız. Temsil görevlerimizi orada yerine getireceğiz. Şimdiki binamızda ise resmi işlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Belediyelerimizle, resmi kurumlarımızla görüştük. Çeşitli kararlar aldık. Bu çalışmalar devam ediyor. Resmi kurumlarımızın Tepebağ’daki binalarının tamamının turizme kazandırılmasını istiyoruz. Butik oteller, nezih restoranlar ve alanlar oluşturacağız. Adana’ya gelenlerin araç kullanmadan bölgeye girip en azından bir kaç saatlerini geçirebileceği, alışverişlerini yapabileceği, Adana ile ilgili hatıra eşyaları satın alabileceği bir Tepebağ oluşturacağız. Adana lezzetlerini, mimarisini, insanlarını, kültürünü gördüğü yaşayan bir ortam oluşturacağız. Tüm projelerimizi, tüm çalışmalarımızı bu düşüncelerimize uygun olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

 

Kurtuluş Kılınç: Hükümetin Adana’ya önemli yatırımları vardı. Bu yatırımlar ne durumda? Pandemi süreci bu yatırımları akamete uğrattı mı?

 

Vali Süleyman Elban: Hayır! Böyle bir akamete uğrama söz konusu olmadığı gibi yatırımların çok hızlı bir şekilde yapımları devam ediyor. Bu çok alışıldık bir durum değil aslında.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile ilgili süreç çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Şu anda müteahhide yer teslimi yapılıyor. Muhtemelen birkaç hafta içerisinde köprünün yapım çalışmaları yeniden başlayacak. Hükümet yatırımları ile ilgili debaşka zaman uzun uzun konuşmamız lazım. Hastane yatırımları devam ediyor. Kuzey Seyhan’daki hastanemizin yapımı devam ediyor. Ben geldiğimde temel halindeydi. Şimdi katları çıkmaya başlandı. Yeni yatırım planına alınan hastaneler var. Eğitim ile ilgili yeni yatırımlar devam ediyor. 7 Bin öğrenci kapasiteli bir KYK yurdu açıyoruz. DSİ’nin sulama ile ilgili devasa yatırımları devam ediyor. Her bakanlığın Adana’da ciddi çalışma ve yatırımları var. OSB’ler konusunda yatırımlar devam ediyor. Burada gerçekten şaşırtıcı olan salgın hastalık koşullarına rağmen ödeneklerin gecikmeden gelmesi, yatırımların hız kesmeden devam etmesidir. Şimdiye kadar yapılan yatırımları Adana ölçeğine göre tabi ki yeterli görmüyoruz. Önümüzdeki dönemde çok büyük yatırımlar da yapılacak Adana’ya. Hazırlıkları devam eden yatırımlar var. İhalesi yapılan devasa yatırımlar var. Onu da sonraki röportajlarımızda söyleyeyim. Adanalılara büyük sürprizlerimiz var.