Seyhan tarih şehri oluyor

Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın Seyhan’ın tarihi kimliğinin ön plana çıkarılabilmesi ve bölgenin turizm sektöründe cazibe merkezi haline gelebilmesi için yaptığı çalışmalar kararlılıkla devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin dört bir yanından Tarihi Kentler Birliği’ne üye şehirlerin belediye başkanları ile arkeolog ve sanat tarihçilerini ağırlayan Seyhan’ın yeni konukları vardı.

Seyhan Belediyesi’nin de üyesi olduğu Tarihi Kentler Birliği ile işbirliğinde projeler gerçekleştiren ve kısa adı ÇEKÜL olan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın geleneksel eğitim semineri Seyhan’da yapıldı. ÇEKÜL Akademi 2016 yılı bahar dönemi eğitimlerinin ilki, Seyhan Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 30 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında yapılan program, “Kültür Öncelikli Değişimde Seyhan” konu başlığı altında ele alındı. Programa Samsun, Ordu, Mersin, Mardin Büyükşehir Belediyeleri, Yeşilhisar, Karapınar, Odunpazarı, Kartal, Çatalca, Ihlara, Bayraklı, İncesu, İncirliova ve Saimbeyli ilçe belediyelerinden 23 teknik uzmanın katılımıyla gerçekleşti.

ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren tarafından açılış ve tanışma etkinliği yapıldı. ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü Mimar Alp Arısoy 3 günlük program kapsamında katılımcıların yapacakları atölye çalışması hakkında bilgiler vererek altlıklar sundu. Seyhan Belediyesi KUDEB ekibi sunumlarını yaptı. İlk sunum “Seyhan’ın Tarihi ve Kültürel Gelişimi” konusu altında KUDEB uzmanları Arkeolog Ümit Çakmak ve Şehir Plancısı Yakup Tatlı tarafından yapıldı. Seyhan KUDEB Müdürü Murat Ulaş, Seyhan’ın tarihi kentten sanayi kentine, sanayi kentinden tarihi kente dönüşüm sürecini anlattı. Seyhan KUDEB uzmanı Mimar İrem Yaycıoğlu "Seyhan’daki Kültürel‐Kentsel Mirası Koruma ve Yaşatma Çalışmaları”ndan ayrıntılarıyla bahsetti.

Seyhan’ın tarihi çevre sınırları içinde bulunan, Tepebağ kazı alanı ve çevresi, Ramazanoğlu Külliyesi ve Ulu Camii, Avukat Turan Arun Sokak, Suyolu / Taş Köprü, Döşeme Mahallesi, Büyük Saat Kulesi ve çevresindeki alanlar iki gün boyunca gezilerek, teknik incelemelerde bulunuldu. Katılımcılar kendilerine verilen alan gözlem formlarına; Seyhan’ın yerleşim dokusuna ilişkin gözlemlerini, farklılık yaratan özgün kültür değerleri, temel sorunları, temel fırsatları, kentsel işlevlerini ve yapılan koruma çalışmalarına dair görüş ve yaklaşımlarını yansıttı. Seyhan Belediyesi KUDEB ekibiyle birlikte atölye çalışması yapıldı. 4 gruba ayrılan katılımcılar günün sonuna kadar çalışmalarını sürdürdü. Eğitim son gününde gruplar ele aldıkları konu başlıklarını sırasıyla sundu. Seyhan için ortaya atılan somut öneriler ve yaklaşımlar katılımcılarla paylaşıldı. Program genel değerlendirme ve sertifika töreninin ardından sona erdi.