Sigorta şirketleri çıldırmış olmalı!

Sigorta şirketleri çıldırmış olmalı! Kaskosu 1.985 lira olan araca trafik sigortası için 102.727 lira istendi. Sorunun peşini bırakmayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Çılgın teklif”i esnafla birlikte Meclis’te duyurdu. Karakaya, köklü çözüm için kanun değişikliği teklifi verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) tercüman olduğu ciddi mağduriyetler yaşayan 20 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında yaşanan çılgınlık “Bu kadarına da pes” dedirtti. Kasko fiyatı bin 985 TL olan arabaya 102 bin 727 TL trafik sigortası teklif edildi.

KARAKAYA BASIN TOPLANTISINDA AÇIKLADI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, TBMM’de bir grup mağdur nakliyeci esnafın da hazır bulunduğu basın toplantısı düzenledi. Son iki yılda zorunlu trafik sigorta ücretlerinin 4 ila 10 kat arasında arttığına dikkat çeken Karakaya, “Bugün ülkemizde 20 milyon araç vardır ve 4 milyon araç sahibi primlerdeki fahiş artışlar nedeniyle araçlarına sigorta yaptıramamaktadır. Sadece 2015 yılının 3 aylık diliminde 360 bin araç sahibinin sigorta yaptıramadığı bilinmektedir” diye konuştu.

İŞTE O ‘ÇILGIN TEKLİF’

Karakaya’nın trafik sigortası için istenen ücretlere dair açıkladığı rakamlar, sektörün ne hale geldiğine somut örnek oluşturdu. Karakaya “Yük taşımacılığı yapan bir vatandaşımızın 2011 model ticari araç için geçtiğimiz günlerde 6 farklı sigorta firmasından aldığı fiyat teklifleri şöyledir: 10.827 TL; 17.999 TL; 19.000 TL; 31.619 TL; 38.733 TL ve 102.727 TL’dir.  Bu araç için teklif edilen kasko ücreti ise 1.985 TL’dir.

Kaskosu 2 bin liranın altında olan araç için 103 bin liraya kadar varan zorunlu trafik sigortası olur mu? Bu nasıl bir başıboşluktur? Bir ürünün kullanımını zorunlu yapacaksınız, fiyatını da serbest bırakacaksınız! Bu hangi ekonomi teorisinde yazıyor?” dedi.

YABANCA KARTELLERE DİKKAT ÇEKTİ

Siyasi iktidarın ekonomik varlık ve değerleri önü-arkası düşünülmeden sattığını, sigorta sektörünün yüzde 70’den fazlasının yabancılara geçtiğini anlatan Karakaya, “Sigorta fiyatlarının serbest bırakılmasının arkasında pazarı ele geçirmiş olan yabancı sigorta kartellerinin etkisi ve baskısı var mıdır; merak ediyorum. Fiyatların serbest bırakılmasını rekabet getirerek sigorta ücretlerinin düşeceği biçiminde yorumlayan ve vatandaşı kandıran AKP hükümetini bu konuda göreve davet ediyorum” şeklinde konuştu.

ÇARE, MHP’NİN TEKLİFİNDE

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin talimatıyla bu sorunun da çözümü için gayret ettiklerini, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı’na sunduklarını hatırlattı. Karakaya “Önerimizde zorunlu mali sorumluluk sigortasına ilişkin ödenecek primlerdeki artış oranının, 2013 yılı temel alınmak suretiyle yapılması ve yıllık tüketici fiyat endeksi artış oranından fazla olmaması için ek bir madde eklenmesi talebinde bulunduk. Önerimizin yasalaşması halinde, zorunlu trafik sigortası primleri düşecek ve vatandaşlarımızın bütçesini sarsmayacak adil bir miktara gelecektir. Bunun yanına sigorta prim fiyatlarına getirilecek sınırlama ile önümüzdeki yıllarda prim atışlarının önüne geçilecek ve araç sahiplerinin aynı sıkıntıları tekrar yaşamaması sağlanacaktır.

Siyasi muhataplarımıza sesleniyorum. Gelin bu sorunu birlikte çözelim. Verdiğimiz kanun değişikliği teklifini raflarda bekletmeyin” dedi.