“Şıh Cemil Nardalı’yı ihmal etmek Adana’ya ihanet etmektir”

CHP Adana büyükşehir belediye başkanlığı aday adayı Arif Sezer Şıh cemil Nardalı Türbesi’ni ziyaret etti. Sezer, “Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin kuruluşunda en az bir Kolordu kadar hizmet veren Şıh cemil Nardalı’yı ihmal etmek bu kente ihanet etmek demektir” dedi.

Orman eski bakanı CHP Adana büyükşehir belediye başkanlığı aday adayı Arif Sezer, ASED B:aşkanı Tahir Akın ile birlikte Şıh Cemil Nardalı Türbesi’ni ziyaret etti. Semt sakinleri ve Nusayrilerin ileri gelenleriyle birlikte sohbet eden Arif Sezer, Hakan Düzenli’den Nardalı ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Türbenin ihmal edilmesinin üzücü olduğunu belirten Sezer,”  Şıh Cemil Nardalı gibi bir Türk mücahidini ihmal etmek tarihiyle, kentsel şahsiyetiyle Adana’ya ihanet etmektir” dedi.

“ Bu gün olur olmaz yere cami açarak, mescit zorunluluğu getirerek dini siyasete alet edenler, insan yetiştirmek bir yana var olan değerli vatansever insanlarını da biçmektedirler. En küçük mescitler bile devlet parasıyla onarılırken, Şıh Cemil Nardalı gibi bir abide şahsiyetin türbesinin ihmal edilmesini tarih affetmeyecektir.” Dedi.

Soyadını alması bile töre gereği

“Şıh Cemil’in Nardalı soyadını almasının bile başlı başına bir olay olduğunu belirterek, “Türk töresinde soyadı almak bir özelliğe ve vasfa bağlıdır. Allah rahmet eylesin Şıh Cemil Beğ’in soyadı alması bile Türk töresince olmuştur” diyen Arif Sezer açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Fransızların Kaç kaç planını bozan, 80 bin Müslüman Türkün hayatını kurtaran, Abidin Paşa’da Fransız ve ermeni birliklerini durduran, ermeni kilisesinde oldubittiyle kurulan ermeni hükümetinin tüm planlarını alt üst eden, işgalcilerin karşısındaki Kemalist Şeyh Cemili ele geçirmek isteyen Fransız ve Ermenilerin şeyh Cemil karşılığında 300 rehine alır. Bu rehineler Camusçu köyünden Akkapı’ya kadar rastgele toplanmıştır. Bu rehinelerin içerisinde Şeyh Cemil’in kardeşi Şeyh Ali, Şeyh Kamil Şeyh İbrahim çerçi ve diğer 297 rehine ayakları zincire vurulmuş şekilde dipçik, nardalı, kırbaç darbeleriyle Asım Özbilen’in pamuk fabrikasına atıldı. Fransızlar şeyh cemil’in teslim olmaması durumunda tüm rehineleri kurşuna dizeceklerini bildirmişti.

Bu esnada ağır işkence karşısında şeyh Kamil ve şeyh İbrahim çerçi öldüler.

Zincire vurulmuş diğer 298 Türk’ün öldürülmesi ihtimalinin mevcut olduğunu sezen Kemalist, vatansever, milletperver Şeyh Garipzade Kemal ve Şeyh Garipzade Fuad derhal temas sağlayarak Fransız ordusundaki Cezayirli subay ve askerlerin himayesini temin etmişler. Cezayirli Müslüman (Fransız ordusu içinde bulunan) subay ve askerlerin Akkapı 298 rehineyi himaye etme maksadıyla müdahale etmeleri üzerine katliam önlenmiştir.

Milli mücadele bittikten sonra Fransızların işkencede kullandıkları nar çubukları kardeşlerini işkencede kaybeden Şeyh Cemil’e acı bir soyadı olarak kalacaktır.”

Ya şimdikilerin soyadları ne olacak?

Şıh Cemil’in Nardalı soyadını almasının Türk halkına örnek olması gerektiğini belirten Arif sezer:

“Bir yanda ülkenin birliği ve dirliği için canlarını heba eden bu kahramanlar var, öte yanda da bu abide şahsiyetlerin kurduğu ülkeyi bölmek isteyenler var. Onlar işkencelerden dolayı soy ad aldılar. Ya bunlar hangi soyadlarını alacaklar?” sorusunun yanıtının Türk halkı tarafından verileceğini belirterek, “ Tarih onları affetmeyecektir ve layık oldukları şekilde anılacaklardır.” Dedi.