Son 35 yılda diyabetli sayısı 4 kat artış gösterdi

Diyabetli sayısının 2030'da 643 milyona, 2045'te ise günümüze göre tam yüzde 46'lık bir artışla 783 milyona ulaşması bekleniyor.

Diyabet, kişide kan şekerini dengeleyen hormon olan insülinin eksik olması ya da yetersiz fonksiyon görmesi ve bu nedenlekan şeker düzeyinin normalden yüksekya da düşükolması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Diyabet kalp, damar ve sinir sisteminin yanında immün sistem olarak adlandırılan savunma sistemimizi de olumsuz etkilemektedir.   

Diyabetli sayısının 2030’da 643 milyona, 2045’te ise günümüze göre tam yüzde 46’lık bir artışla 783 milyona ulaşması bekleniyor. Diyabetlilerin zatürreye yakalandıklarında, sadece hastalıktan değil, kan şeker dengesinin, kalp, böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi ek sorunlardan da etkilendiklerini ve bu nedenle zatürre aşısı olmaları gerektiğini belirtenTürk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, 24-30 Nisan Aşı Haftası sebebiyle önemli bilgiler paylaştı. 

Diyabet, 21. yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.  Kalp, damar ve sinir sisteminin yanında immün sistem olarak adlandırılan savunma sistemini olumsuz etkileyebilmektedir.Tüm bunların sonucunda; kalp vedamar, böbrek, göz hastalıklarına, sinir işlevleriyle ilgili sorunlara, ayaklarda zor iyileşen yaralara ve genel olarak enfeksiyon hastalıklarına dazemin hazırlayan bir hastalıktır.

Diyabet doğru beslenerek ve hareketsiz yaşamdan kaçınarak yüzde 70 oranında önlenebilir

Son 35 yılda diyabetli sayısı neredeyse 4 kat artmıştır. Bugünkü verilere göre, tüm dünyada 537 milyon olan diyabetli sayısının 2030’da 643 milyona, 2045’te ise günümüze göre tam yüzde 46’lık bir artışla 783 milyona ulaşması bekleniyor. Tahminlere göre, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki artış oranı çok daha belirgin olacaktır. 

Ülkemizde yetişkin nüfusun yüzde 14,5’ine karşılık gelen, 9 milyon kişi diyabetlidir. Bu rakamın 2030’da yüzde 16’yı aşarak 10,8 milyona, 2045’de ise yüzde 13,7’ye çıkarak 13,3 milyona ulaşması beklenmektedir.

Hareketsiz yaşam, sağlıksız ve yanlış beslenme, genetik yatkınlık, fazla kilolu olmak, çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere, diyabetli nüfusun yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan Tip 2 diyabete zemin hazırlıyor. Oysa Tip 2 diyabet, doğru beslenme ve hareketsiz yaşamdan kaçınarak yüzde 70 oranında önlenebilir veya geciktirilebilir.