SONBAHARDA BEDENİNİZE İYİ GELECEK 7 BESİN

Yazın sona ermesiyle yeni bir mevsimi karşılayan bedenimiz dolayısıyla da sağlığımız bu geçiş sürecinde zorlanabiliyor. Bu süreçte sadece bedeni değil ruhu da besleyen 7 besini Acıbadem Adana Hastanesi Diyetisyen Çisem Gündüz paylaştı.

. Kansere Karşı Kalkan Balkabağı

 

A vitamininden zengin olan balkabağı doğal bir lif kaynağı olduğundan uzun süre tokluk hissi verir. Antioksidan kapasitesi yüksek olan balkabağı bağışıklık sistemimizi korurken kansere karşı kalkan görevi üstlenir. İçerisinde bulunan demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri kemik sağlığını, beta karotenleri ise göz sağlığı açısından önemlidir.

 

 

 

3. Antioksidan Deposu Nar

 

Sonbaharın antioksidan deposu meyvesi nar, kanser, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi bir çok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Günlük yarım porsiyon nar tüketilebilir ancak diyabet hastaları kan şekeri dengesini koruyabilmek için narın yanında küçük bir kase yoğurt tüketmelidir.

 

 

 

portakal = ½ greyfurt tüketilebilir. Ayrıca çok sık yapılan hatalardan birinin meyvenin kendisini değil suyunu tüketmek olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Böyle durumlarda vücuda fazla miktarda şeker almış oluruz ve bu bizim kan şekerimizi yükseltebilir. Aynı zamanda posalı kısmı meyve suyu içerisinde olmayacağından yararlı lifleri vücudumuza alamamış oluruz.” diyor.

 

 

 

6. Omega-3 Kaynağı Ceviz

 

Omega-3 içeriği oldukça yüksek olan ceviz, kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur. LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyesini düşürürken; HDL yani iyi kolesterol seviyesini arttırır. Düzenli ceviz tüketiminin alzheimer hastalığını önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır. E vitamini içeriği de yüksek olan cevizden 3 adet tüketmek yeterli, fazlası kalori olacaktır.