Sorunu çözmede ne yaptık?

Romanların sorunlarını tespit eden proje olarak bilinen SİROMA Projesi'nde Adana'da nasıl bir yol kat ettiğimizi mercek altına yatırmak istedik

Romanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde sosyal içermenin desteklenmesi operasyonu termik destek projesi olarak nitelendirilen ve kısa adı SİROMA olan proje, Adana dahil Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Manisa, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yereldeki sosyal hizmet merkezlerinde hayata geçirildi. Adana’daki SİROMA Projesi’nin uygulamadaki geldiği safhayı ve bu anlamda alınan yolu irdeleyerek ‘Sorunu çözmede ne yaptık?’ diye bir soruya yanıt aramak istedik.

YÜREĞİR’DE SOSYAL KOORDİNASYON MERKEZİ KURULDU

Bilindiği üzere proje kapsamında Romanların ve diğer dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonunu desteklemek için yerel düzeyde politikalar uygulanmak amacıyla SİROMA Projesi hayata geçirildi. Bu anlamda Adana’da da Yüreğir İlçesi’nde sosyal koordinasyon birimi kuruldu. Türkiye genelindeki diğer illerde yapılan faaliyetler ile Adana’nın karşılaştırılmasının yapılması ve projenin hayata geçirilmesinden sonra Romanlara yönelik ne gibi hizmetlerin götürülüp, nelerin değiştiğini de irdelemek istedik.

BÜTÜN ASAYİŞ OLAYLARINDA KARŞIMIZA ÇIKIYORLAR

Gün geçmiyor ki Adana’da Romanların yaşadığı olaylarda asayiş olayları meydana gelmesin. Hırsızlık, kapkaç, uyuşturucu ticareti, adam yaralama, gasp, cinsel içerikli dolandırıcılık ve gasp eylemleri Romanların yaşadığı mahallelerin asayiş sorunu olarak karşımızda duruyor. Yaşam koşulları açısından oldukça geri düzeyde sayılacak bir yaşamın da içerisinde olan bu insanlarımızın toplumla kaynaştırılması, sağlık, eğitim, sosyal hizmetler başta olmak üzere birçok branşta hizmetlerden faydalanması, konut ihtiyaçlarının karşılanması gibi sorunlara SİROMA Projesi ne kadar katkı koydu? Bu sonunun yanıtını masaya yatırmak istiyoruz.

BAKANLIK YETKİLİLERİ ADANA’YA GELDİLER

SİROMA Projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde Adana’da bir dizi toplantılar yapıldı, ziyaretler gerçekleşti.  Romanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde sosyal içermenin desteklenmesi operasyonu teknik destek projesi kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcisi Uzm. Emre Ertekin, Takım Lideri ve Kalite Uzmanı Cleofe Guardıglı, proje tercümanı Aylin Bilen, Yüreğir Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Vekilimiz Tarık Kanalıcı, Yüreğir Hizmet Koordinasyon Birimi (HKB) Koordinatörü Betül Aşlamacı, Sosyal Arabulucu Ahmet Özyiğit, Eğitim Uzmanı Serkan Durna ve Psikolojik Danışman Âdem Demiroğlu Adana’yı ziyaret ettiler. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç ile projeyi konuştular. Yüreğir HKB’nin kaydettiği ilerleme izlenmeye alındı. Projenin 5.Eğitimine geldiği ve Adana’da ise devamının gelmesi adına çalışmaların süreceği vurgulandı.

 

PROJE NEYİ İÇERİYOR? NELER YAPILDI?

Adana’da 700 civarında aileyi yakından ilgilendiren bu proje Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülüyor. SİROMA Projesi’nin asıl amacının istihdam ve eğitim olarak nitelendirildiği de dikkate alınır ise projenin hayata geçirilmesi ile bu iki ana başlıkta nelerin yapıldığı da merak ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen proje, iki yıl süreyle uygulanacak. Eğitim, istihdam sağlanması ve yoksulluğun nesilden nesle aktarılmasının önlenmesinde kilit rol oynadığı için dezavantajlı ailelerin çocuklarının eğitimleri ve eğitimlerini tamamlamalarının desteklenmesine yönelik yaklaşımlar geliştirilmesi, projenin en önemli faaliyetlerinden birisi olarak gözüküyor. Bu anlamda Adana’da neler yapıldı? Bu soruya yanıt aramak istedik.

 

ÇALIŞTAYLAR, KONFERANSLAR DÜZENLECEKTİ

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim olmak üzere dezavantajlı çocukların eğitimini desteklemek için kapsamlı bir müfredat dışı eğitim programı tasarlanır iken, burada, dezavantajlı ailelerin çocuklarının, eğitimlerini tamamlayıp mesleki eğitim alabilmelerine imkân verecek yetkinlik ve motivasyonun sağlanması amaçlanmaktaydı. Müfredat dışı eğitim programı, projeye katılan 12 ildeki 44 okulda pilot olarak uygulanarak test edilmeyi hedefliyor. Proje, faaliyetlere katılan sosyal hizmet merkezleri ve okullarda görevli personel için eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetleri gerçekleştirecekti. Proje kapsamında, sosyal hizmetler, istihdam ve eğitimde sosyal içermenin geliştirilmesine ilişkin eğitim materyalleri, kitapçıklar ve rehberler hazırlanacaktı. İki yıllık uygulama süresi boyunca bilgilendirme faaliyetleri, farkındalık etkinlikleri, çalıştaylar ve konferanslardan oluşan kapsamlı bir program uygulanacaktı. SİROMA Projesi’nin iki yıllık uygulama süresi içinde eğitim ve kamu hizmetleri sunumu alanlarında geliştirilen yeni uygulamaların ülke genelinde uygulanmasına yönelik strateji ve eylem planları hazırlanacaktı.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Adana’da olaylar gerçekleşmeden önce dezavantajlı gruplara yönelik ulaşmayı hedefleyen, olayları önceden anlamaya ve buna bağlı olarak önlem almayı gerektiren projenin Adana’daki başarısını ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün kamuyla paylaşması ve projenin de faydalarının yansımalarını Adana’da görmemiz adına yetkililere buradan bir çağrı yapmak istedik. Ne yaptınız? Nereye kadar ilerlediniz? Adana’daki profil nedir? Projenin Adana’ya katkısı ne oldu? Bu soruların yanıtını yetkililerden bekliyoruz. Gelen yanıtı da kamuoyuna duyurmayı bir görev sayıyoruz.