Srebrenitsa Katliamı Unutulmadı!

Adana'da Srebrenitsa Anıtı önünde düzenlenen anma etkinliğine katılan çeşitli dernek temsilcileri katliamı bir kez daha lanetledi, hayatını kaybeden mazlumlara rahmet diledi.

Adana’da Srebrenitsa Anıtı önünde düzenlenen anma etkinliğine katılan çeşitli dernek temsilcileri katliamı bir kez daha lanetledi, hayatını kaybeden mazlumlara rahmet diledi.

Balkan Boşnak Türkleri Derneği İkinci Başkan Özlem Süslüoğlu, Srebrenitsa katliamının 22 . yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliğinde, 22 yıl önce bugün, 11 Temmuz 1995’de Avrupa’nın kalbinde işlenen insanlık suçları yürekleri yakmaya devam ettiğini, söyledi. Süslüoğlu, şöyle konuştu:

‘’ 22 yıl önce bugün Srebrenitsa’da yaşanan elim katliamın yıldönümünde acılarımız dinmiş değildir. İki büyük dünya savaşına tanıklık eden Balkanlarda yaşanan insanlık trajedisinin Avrupa’nın göbeğinde, BM’lerin sözde denetimi ve güvenliği altında olan bölgede yaşanmış olması acılarımızı defalarca katlamaktadır.

Misyonu uluslararası platformda huzur ve barışı tesis etmek olan Birleşmiş Milletler gibi bir uluslararası örgütün himaye ettiği Boşnakları Sırplara teslim etmesi neticesinde bebek ve yaşlıların da bulunduğu BM raporlarına göre 8372 sivil, bir gecede öldürülmüş, geride kalan eş, anne ve kız çocuklarına sistematik bir şekilde tecavüz edilerek soykırım planı uygulamaya konulmuştur.

O elim vakanın yaşandığı güne ait Hollandalı komutan ve Sırp askerlerinin videolarına bugün internet ortamında kolaylıkla ulaşılabildiği gibi, bu katliamın yaşandığı dönemde de sözde medeniyetten bahseden devletler ve uluslararası örgütler de bu görüntüleri izlemekle yetinmişlerdir.

Nürnberg Mahkemelerinden farklı değil

Tıpkı Nazilerin yargılandığı Nürnberg mahkemelerinde olduğu gibi, sadece emri veren komutanlar uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanmış, emri uygulayanlar ise yargılanmadığı gibi bugün hala özgürce Srebrenitsa sokaklarında dolaşmaktadır.

Diğer yandan eşini, babasını, oğlunu kaybeden “Srebrenitsa Annelerinin” acıları hala taze, hala tarifsizdir. Kimliğinin belirlenmemesi için parçalanarak farklı toplu mezarlara gömülen soykırım mağdurlarına her geçen gün bir yenisi eklenmekte ve ulaşılan cenazeler her yıl 11 Temmuzda Srebrenitsa’da toplu olarak defnedilmektedir. Bugün, bu saatlerde, geçen yıldan bugüne cenazesine ulaşılabilen 71 kişi Srebrenitsa Anıt Mezarlığı’nda defnedilecek ve 71 kişinin ailesi 22 yıl sonra şehide son görevini yapabilmenin huzuru içinde evine dönecek, dilediği zaman şehidinin mezarına gelip duasını edebilecektir.

Mavi kelebekler, şehitleri aileleri ile buluşturmaya devam etmektedir.

Toplu mezarlardaki Beyaz Srebrenitsa çiçeklerine konan mavi kelebekler, şehitleri aileleri ile buluşturmaya devam etmektedir. Mavi kelebekler bu anlamda buluşmanın, kavuşmanın müjdecisidirler. Arkamdaki anıtta görmüş olduğunuz bu mavi kelebekler de bugün bizleri burada buluşturmuştur.

1992-1995 yılları arasında sadece 3 yıl süren Bosna Savaşında 35 bini çocuk olmak üzere 312 bin kişi hayatını kaybetmiş, 50 bin kadın tecavüze uğramış, 2 milyon insan evini ve doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalmıştır. 18 bin kişiye ise 20 yılı aşkın süredir hala ulaşılamamıştır. Yaşanan katliamların üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen acılarımız dinmemiştir, sorumluların tamamı hesap verene kadar da dinmeyecektir.’’

Etkinliğe,  Adana Balkan Boşnak Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kader Kılınçarslan, Adana Balkan Boşnak Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Onursal Başkan Züleyha Özbek, Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Mükremin Duygun, Balkader Başkanı Hayriye Kosovalı, Adana Balkan Türkleri Derneği Başkanı Aziz Sağıroğlu Çukurova Balkan Türkleri Derneği Başkanı Mehmet Eraydın, Kırım Türkleri Derneği Başkanı İsmail Taymaz, Dünya Avşarlar Birliği Başkanı Şeref Kocakaya, Türkistanlılar Derneği Başkanı Osman Beg, Trabzonlular Dernek Başkanı Ali Rıza Binici, Artvinliler Dernek Başkanı Lütfi Çelik, Dersimliler Dernek Başkanı Metin Çelik, Kayserililer Dernek Başkanı Uğur Büyükkantarcı, Çevretepe Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Evren Kaya katıldı.