Suç üzerine suç işlemiş

15 Temmuz tarihinde FETÖ terör örgütüne mensup vatan hainlerinin gerçekleştirmek istedikleri darbe girişiminden sonra ülke genelinde başlatılan örgüt soruşturması kapsamında gözaltına alınan Pırlanta Erciyes İnşaat Firması'nın sahibi Muammer Beluk'un kanun ve nizam tanımaz uygulamalarının ardı arkası kesilmiyor.

Hormonlu binalar yapması ile Seyhan ve Çukurova Belediyelerinin hakkında işlem yaptığı Pırlanta Erciyes Firması hakkında önce Seyhan Belediyesi Adana Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunarak ‘sahte evraklar tanzim etmek' zannı ile Beluk'un firması hakkında kanuni işlem başlatmıştı. Daha sonra ise Çukurova Belediyesi ‘Mühür fekki suçu işlendi' diyerek aynı Pırlanta Erciyes Firması'nı Cumhuriyet Savcılığına bildirerek haklarında işlem yapılmasını istemişlerdi.


SEYHAN'DA SAHTE EVRAKLAR!


Yine Adana eski Milletvekili Ali Demirçalı, seçimlere 12 gün kala Hıdır Kaya isimli mimarın imza attığı 27 projenin 175 bin m2 alanı kapsayan alanda 2 bin dairelik ruhsat düzenlemesi yapıldığını ve o tarihte belediye başkanı olan Azim Öztürk'ün giderayak projeleri imzalayarak hayata geçirdiğini ve yazı işleri kayıtlarının sahte olduğunu, resmi evraklarla tespit edilerek verilerek ruhsatların iptal edildiğini belirtip bu konuyu Adana kamuoyu ile paylaşmıştı. Seyhan Belediyesi'nin o tarihte başkan yardımcısı olan Aydın Uslupehlivan imzası ile hazırlanan Temmuz 2014 tarihli resmi belgeye göre aralarında Yusuf Efeoğlu (Pırlanta Erciyes) ve Alaeddin İncesulu (İncesulu İnşaat) ile birlikte birçok firmanın ruhsat belgelerinin hazırlanması sırasında yazı işleri müdürlüğünün kayıt numaralarının sahte olduğu, ilgili firmalara eksik evraklarını tamamlaması için süre tanınmasına karşın tamamlayamadıkları, bu nedenle de yapı ruhsatlarının iptal edildiği gündeme getirilmişti.


7036 Ada 1 Parsel üzerinde yapılan inşaat hakkında mühür fekki düzenlenerek hakkında yasal işlem yapılan Pırlanta Erciyes Firması'nın ikinci kez mührü kırdığı ve Muammer Beluk'un gözaltına alınmasından bir hafta önce bu ‘mükerrer mühür fekki suçunun' oluştuğu gerçeği ortaya çıktı. Çukurova Belediye Başkanlığı, ikinci kez mühür fekki olayını gerçekleştiren ilgili firma hakkında bir kez daha işlem yapıldığını belirtti.


Mart 2016'da konu ile ilgili olarak Çukurova Belediyesi resmi anlamda şu açıklamayı yaparak ilgili firmanın nasıl bir suçu gerçekleştirdiğini kamuoyu ile paylaşmıştı.

‘1- Ekim 2014 tarihinde 7036 ada 1 parsel için projeye aykırılıklar tespit edilmiş ve yapı denetimine, yapı sahibine, yapı müteahhidine aykırılıkların giderilmesi için 30 gün süre verilip yazılar tebliğ edilmiştir.


2- Kasım 2014 tarihinde 7036 ada 1 parsel için tespit edilen proje hilaflarına ek olarak hilaflar tespit edilmiş yapı sahibi, yapı müteahhidi ve yapı denetimine ilave yazı ile tespit edilmiş hilaflar gönderilmiş ve inşaatlar mühürlenerek durdurulmuştur. 7034 ada 5 parsel için projeye aykırılıklar tespit edilmiş ve yapı denetimine, yapı sahibine, yapı müteahhidine aykırılıkların giderilmesi için 30 gün süre verilip yazılar tebliğ edilmiştir ve inşaatlar mühürlenerek durdurulmuştur.


3- Aralık 2014 tarihinde 7034 ada 5 parsel için verilen süre dolmadan tadilat projesi sunulmuş fakat statik projede eksiklikler olduğu için onaylanmamıştır. Hem 7036 ada 1 parsel hem de 7034 ada 5 parsel için verilen süre sonunda hilaflar giderilmediğinden encümen kararı alınmış ve 3194 sayılı İmar Kanunun 5940 sayılı kanunla değişik 42. Maddesi gereği yapı müteahhidi para cezasına çarptırılmış ve projeye aykırılıkların giderilmesi hususunda karar verilmiş ve karar yapı müteahhidine tebliğ edilmiştir.


4- Aralık 2014 tarihinde 7036 ada 1 parsel ve 7034 ada 5 parsel için encümen kararına istinaden proje hilafları giderilmediğinden 5237 sayılı T.C.K.'nın 184. Maddesi gereği işlem yapılması hususunda Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur.


5- Ocak 2015 tarihinde 7036 ada 1 parsel ve 7034 ada 5 parsel için kararında belirtilen projeye aykırılıkların giderilmesi için Yapı Kontrol Müdürlüğüne yazı yazılmıştır.


6- Şubat 2015 tarihinde 7036 ada 1 parsel için belediyeye sunulan tadilat projesi incelenmiş olup emsal fazlalığı bulunduğundan onaylanmamış ve yazı ile yapı denetimine bildirilmiştir. 7034 ada 5 parsel için yapılan kontrollerde ise mühürlendiği halde beton döktüğü tespit edilmiş ve mühür fekki suçundan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca mühür fekki yaptığından ikinci kez encümen kararı alınmış ve para cezasına çarptırılmıştır.


7- Mart 2015 tarihinde 7034 ada 5 parsel için iç duvar, cephe ve betonarme tadilat projesi onaylanmış ve tadilat projesine istinaden yerinde yapılan düzeltmelerle birlikte tespit edilen proje hilafları uygun hale gelmiştir. Buna istinaden Kasım 2014 tarihinde mühürlenen binaların mühürleri iptal edilmiştir ve projesine uygun olarak inşaata devam etmelerine izin verilmiştir.


8- Ekim 2015 tarihinde 7035 ada 1 parsel için proje hilaflarını gidermek maksadıyla yeniden tadilat projesi sunulmuş fakat parselin bulunduğu bölgede Adana 2. İdare Mahkemesine ait Esas:2015/334 sayılı kararı ile 1/1000 ölçekli imar planlarında yürütmeyi durdurma kararı olduğundan tadilat projesi talepleri sonuçlanamamış ve yazı ile bildirilmiştir.


9- Şubat 2016 tarihinde 7036 ada 1 parsel için % 90 seviyesinde durdurulmuş olan binada kısmen iskân edildiğinden mühür fekki suçundan suç duyurusunda bulunulması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.'