Süleyman Sezen: ''Marka olmanın bedeli var''

Adana'nın Kozan İlçesi'nde Anavarza Bal olarak isimle yola çıkan ve bugün Dünyanın birçok ülkesine bal ihraç eden bir fabrika konumuna gelen tesislerin kurucusu olan Süleyman Sezen, 'marka olmak kolay değil. Zor ve çetin yollardan geçiyorsunuz. Halkımıza kaliteli bal tattırabilmek için gayret içindeyiz' dedi.

Adana’nın Kozan İlçesi’nde Anavarza Bal olarak isimle yola çıkan ve bugün Dünyanın birçok ülkesine bal ihraç eden bir fabrika konumuna gelen tesislerin kurucusu olan Süleyman Sezen, ‘marka olmak kolay değil. Zor ve çetin yollardan geçiyorsunuz. Halkımıza kaliteli bal tattırabilmek için gayret içindeyiz’ dedi.

HİJYENİK KOŞULLARIMIZLA HİZMETTEYİZ

Süleyman Sezen, marka olabilmek adına çok uğraş verdiklerini ve Anavarza'nın ismiyle özdeşleşen ballarının Türkiye'nin her vilayetinde aranarak tüketilen marka haline geldiğini belirtti. Sürekli Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını ve üniversite ile işbirliği içinde çalışarak yeniliklerin peşinde koştuklarını belirten Sülayman Sezen, Türkiye'de ilk defa krem balı üretmenin de kendilerine nasip olduğunu söyledi. Anavarza Bal bugün itibariyle 450 m2'lik bir alana kurulan üretim tesisleri, bugün 12.000 metrekareye ulaştı ve Kozan'da istihdam sağlamaya devam ediyor. Tesislerde hijyenik koşullara dikkat ederek sektörün de yenilikleriyle buluşarak üretime devam ediyor.


ARICILARIN GEÇİM KAYNAĞIYIZ

Bölgede arıcıların da ürünlerini değerlendiren bir tesis olmanın heyecanını yaşadıklarını söyleyen Süleyman Sezen, ‘Anavarza Bal yaklaşık 2 bin arıcı ailesinin yaşadığı Çukurova Bölgesi'nde, Adana Kozan'da yer alıyor. Ülkenin bal üretiminin %40'ının sağlandığı bölgede, balın diyarından halkımıza ürün sunuyoruz. Bölgedeki arıcılar 'gezici arıcı' olarak Türkiye'nin en verimli illerinden topladıkları hasatla yörelerine dönüyorlar. Ve Anavarza Bal ürünlerini direkt olarak bu arıcılardan temin ediyor. Tesislerin bugünkü kuruluş maliyeti 15 milyon lirayı buldu. Anavarza Bal'ın kalite ve insan sağlığı konusunda yaptığı büyük yatırımlardan biri de Ari (Anatolian Research Institute) Gıda Laboratuvarı. Ari Gıda Laboratuvarı; TÜBİTAK, Ege Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi ile birlikte bal konusunda kapsamlı ve hassas analiz yapabilen laboratuarlardan biri olma özelliğini taşıyor. Biz bu tesiste her şeye dikkat ederek en güzel ürünü ortaya koymanın uğraşındayız’ dedi.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZ VAR

Dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini belirten Süleyman Sezen, sosyal sorumluluk projeleriyle de toplumdaki  görevlerini yerine  getirmeye çalıştıklarının altını çizerek  özetle şunları söyledi. ‘Anavarza Çocuk Tiyatromuz sosyal sorumluluk projemizdir. Bu tiyatro ile çocukların balı sevmesini özendirip arıcılığı da anlatıyoruz genç nesillere. Arılar ölürse insanlık dört yıl içinde yok olur. Einstein'ın sözü bu. Bir arıcı birliğinin başkanının da güzel bir sözü var: Arı, çiftçinin sigortası. Polinasyonu sağladığı için arı, ekosistemin devamına şart. Hatta Türkiye yeni yeni bunu kavrıyor, ABD'de çiftçi arıcıya bahçesinde, tarlasında yer açıyor. Arının verimliliğe yüzde 20, yüzde 30 katkı sunduğu biliniyor. Yani arının doğaya ihtiyacı var ama daha da önemlisi doğanın arıya ihtiyacı var.’