Suriyeli Gençlerin Sorunları Konuşuldu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından yabancı öğrencilere yönelik konferans düzenlendi. İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden temsilcilerin konuşmacı olarak katıldığı konferansta “Suriyeli Gençlerin Sorunları” konusu ele alındı.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa ÇÜSAMER Müdürü Prof. Dr. Harun Arıkan, akademisyenler, Uluslararası Öğrenci Ofisi Yetkilileri, öğrenci değişim programları yetkilileri ile çok sayıda yabancı öğrenci katıldı.

ÇÜSAMDER Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansta Prof. Arıkan, dünyada 203 ülke olduğunu hatırlatarak, bu ülkelerden 193’ünün Birleşmiş Milletler’e (BM) üye olduğunun altını çizdi. 2015 rakamlarıyla göç edenlerin ve mültecilerin toplam sayısına bakıldığında 60 Milyonun üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Arıkan, “Eğer bu mülteciler ve göç edenler ülke kurmuş olsalardı dünyanın en büyük 19. Ülkesi olurlardı.” dedi. Suriye’deki savaşla birlikte en fazla göç alan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Prof. Dr. Arıkan, bu sığınmacıların ise %10’unun kamplarda, diğer yüzde 90’inin ise şehirlerde yaşadığını söyledi.

 

“Biz Ülke Olarak İnsani Sorumluluklarımızı Yerine Getirme Noktasındayız.”

Yaklaşık 1milyon 500 bin Suriyeli sığınmacının öğrenci ve okul çağındaki yaş grubunda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Harun Arıkan açıklamasına şöyle devam etti;

“Biz Ülke olarak insani sorumluluklarımızı yerine getirme noktasındayız. Çukurova Üniversitesi de elinden geleni bu konuda yapıyor. Empati yeteneğimizi oldukça geliştirmemiz gerekiyor. Suriye’den gelen göçmenlerin çoğu çeşitli siyasi ve ekonomik sebeplerle ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Bu anlamıyla da vatandaş olarak, öğrenci olarak, bir insan olarak Suriye’den gelen mültecilere sığınmacılara gereken saygı ve desteği göstermeliyiz.”

Açılış konuşmasının ardından Suriye’den gelen mülteciler, sonrası, mevcut durum ve çözüm önerileri konuşuldu.

ÇÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Memişoğlu moderatörlüğünde Adana Valiliği İl Göç İdaresinden Cihat Gezen, Velican Doğru, Cuma Omurca ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği temsilcisi Yusuf Emir yabancı öğrencilere yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini anlattı.

Konuşmacılar öğrencilerin yaşadıkları bürokratik sorunları ve yaşanan aksaklıkları yerinde dinleyerek not aldı.