TAHIL AMBARINDA MUZ ÜRETİMİ

Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen muzun üretimi ülkemizde örtü altı üretim dolayısıyla her yıl artarak devam ediyor. Daha çok Mersin ve Antalya'da gerçekleşen muzun üretim yerlerine Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Adana'da eklendi.Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde muz üretimine başlandı.

Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen muzun üretimi ülkemizde örtü altı üretim dolayısıyla her yıl artarak devam ediyor.  Daha çok Mersin ve Antalya’da gerçekleşen muzun üretim yerlerine Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Adana’da eklendi.Adana’nın merkez Yüreğir ilçesinde muz üretimine başlandı.

Çukurova Barış Gazetesi Muhabiri’nin TZOB verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’de muz üretimi son yıllarda hızla artıyor. Muz üretimi, 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 13,1 artışla 306 bin tona ulaşarak rekor kırdı.

İklim şartları nedeniyle Mersin ve Antalya’nın mikro-klima özelliği gösteren bazı ilçelerinde çok sınırlı bir bölgede yetişen muzda ulaşılan üretim rakamı, her geçen yıl artıyor. Mersin’de yoğun olarak Anamur ve Bozyazı ilçelerinde genellikle örtü altında yetiştiricilik yapılıyor. Antalya’da ise Gazipaşa’da yetiştiricilik genellikle açıkta, Alanya’da ise yetiştiricilik açık yanında örtü altında da gerçekleştiriliyor.

-ADANA’DA EKLENDİ-

Son yıllarda yetiştiricilik alanlarında Mersin’in Erdemli, Aydıncık, Silifke, Toroslar ve Yenişehir, Antalya’nın Kumluca, Manavgat ve Finike, Adana’nın Yüreğir ilçesi ile Hatay’ın Erzin, Hassa ve Arsuz ilçesine kadar genişlemeler oldu.

Muz üretiminin yüzde 72,2’sini Mersin, yüzde 27’sini ise Antalya yapıyor. Üretimde Hatay  yüzde 0,82, Adana ise yeni olduğu için yok denecek kadar pay alıyor. Adana’daki muz üretiminde önümüzdeki yıllarda artış bekleniyor.