Tarımda desteklerin artması gerekir

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Tarım Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM'de partisi adına bir konuşma yaparak Hükümetin tarım alanında çiftçilere vermiş olduğu destek miktarlarını artırmasının gerektiğini söyledi.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Tarım Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM’de partisi adına bir konuşma yaparak Hükümetin tarım alanında çiftçilere vermiş olduğu destek miktarlarını artırmasının gerektiğini söyledi.
Narenciyede ve özellikle limon üreticilerinin çok ciddi kayıplarının olduğunu söyleyen Adana Milletvekili Varlı, Tarım Bakanlığı’nın bunu dikkate alıp çiftçiye katkı sağlamasının gerektiğini söyledi. Varlı, Türkiye’nin buğday ihtiyacının 23 milyon ton olduğunu ancak üretimin 18 milyon ton olup 5 milyon ton bir açığın bulunduğuna işaret edip “Buğdayı çiftçimize mutlaka ektirmemiz lazım, ektirebilmek için de desteklemesini artırmamız lazım, Sayın Bakandan ve Tarım Bakanlığı yetkililerinden de çiftçilerimizin beklentisi bu yönde çünkü gübre fiyatları dolara bağlı olarak çok ciddi arttı; bunu mutlaka sizler de görüyorsunuz, bizler de gezdiğimiz, dolaştığımız yerlerde görüyoruz. Dolayısıyla, çiftçimize buğday ektirip buğday üretimini artırabilmemiz ve insanlarımıza buğdayı teşvik edebilmemiz için, gıda sektöründe de eksikliği giderebilmemiz adına, ithalatı önleyebilmemiz adına buğdayı desteklememiz lazım, desteğini artırmak gerekir diye düşünüyorum ve buradan Sayın Bakana, Bakanlık yetkililerine de çiftçilerimizin beklentilerini söylemek istiyorum.” Dedi.
Mısırla ilgili görüşlerini de dile getiren Varlı, “Geçen yılki fiyatlarla çok şükür çiftçimiz kazandı ama tabii bu yıl dolar artışına bağlı gübre fiyatları ciddi derecede yükseldi; şu anda mısır fiyatları da ona bağlı belli bir seviyeye kadar yükseldi. Bizim beklentimiz, çiftçimizin hem prim desteğini yani mısır prim desteğini arttırmak hem de bu fiyatları koruyabilmek yani çiftçimizi zarar ettirmeyecek şekilde bu fiyatları koruyabilmektir. Çiftçimizin beklentileri, çiftçimizin Bakanlığımızdan istekleri bunlardır çünkü mısır önemli bir üründür; hem yem sanayinde, hem yağ sanayinde, hem glikoz sanayinde ciddi bir katkı sağlayan üründür. Dolayısıyla, mısırı ürettiğimiz zaman hem ham yağ ihtiyacına çok katkı sağlamış olacağız, hem yem sektörüne çok ciddi bir katkı sağlamış olacağız, hem de çiftçimiz bundan para kazanmış olacak. Demin de söylediğim gibi pandemi sürecinde en önemli şeyin gıda olduğunu hep birlikte yaşadık ve gördük; dolayısıyla gıdaya teşvik olacak. Buğday, mısır gibi ürünleri de mutlaka desteklememiz ve çiftçiye ektirmemiz lazım ki çiftçi üretebilsin, para kazandığı için de daha fazla üretmeye teşvik etmek adına bunları desteklememiz lazım.” İfadelerini kullandı.
Pamukla ilgili görüşlerini de meclis kürsüsünden dile getiren Varlı özetle şu cümleleri kullandı. ”Pamukta geçen yıl fiyatlar yine iyiydi, çok şükür çiftçimiz pamuktan da para kazandı. Ancak yine dediğim gibi gübre fiyatları çok ciddi arttığı için önümüzdeki yıl da bu fiyatları koruyabilecek şekilde çiftçimizi korumamız ve teşvik etmemiz lazım. Pamuk prim desteklerinde de yine çiftçilerimizin beklentileri olduğunu belirtmek isterim. Pamuk prim desteğini artırdığımız zaman pamuk ekim alanları da genişleyecektir, daha fazla ekilecektir. Yani Türkiye'nin 3,5 milyon ton kütlü üretmesi lazım. Bu 3,5 milyon kütlüyü ürettiğimiz zaman biz, hem ham yağı yani dışarıdan satın aldığımız ham yağı ciddi manada içeride üretmiş olacağız, ham yağa katkı sağlayacağız hem çiğitten elde edilen, işte ham yağdan sonra geriye kalan artılarıyla küspe gibi yem maddelerine katkı sağlayacağız. Dolayısıyla, hem çiftçimiz kazanacak hem ülkemiz kazanacak hem yem sektörü kazanacak hem de ham yağ ithalatını ciddi manada engellemiş olacağız. “